Skadade människor köar utanför Läkare utan gränsers kontor i Port-au-Prince. Stefano Zannini/MSF/Scanpix.

Stor förödelse i Port-au-Prince

Uppdaterad: 18:21
Förödelsen verkar vara närmast total i Haitis huvudstad Port-au-Prince. Flera miljoner människor kan vara drabbade av jordbävningen och enligt Haitis premiärminister Jean-Max Bellerive befaras hundratusentals ha omkommit i katastrofen.

Premiärminister Bellerive säger till CNN att han hoppas att han inte har rätt. Men han befarar att dödssiffran kan vara långt över 100 000 eftersom det är så många tätbefolkade områden som är totalt förstörda. I en del av dessa områden syns inga människor till överhuvudtaget, säger Haitis premiärminister.

Ett grått dammmoln av pulveriserad betong ligger över gatorna i Port-au- Prince och vittnar om hur massiv jordbävningen var. De få bilder som kommit ut från landet visar kaos.

Desperata människor skriker och försöker dra ut familjemedlemmar och vänner ur rasmassorna.

Stora delar av telefonnäten och elektriciteten fungerar inte. Presidentpalatset, sjukhus, skolor och FN-byggnader har rasat ihop.

Hjälparbetaren Panu Saaristo från norska Röda korset står på Panamas flygplats och är på väg till Haiti.

– Det som är viktigt i början är att ge första hjälpen och se till att folk har vatten och de förnödenheter som de behöver för att leva, säger Panu Saaristo.

Läkare utan gränser berättar hur människor inte vågar gå in i de bräckliga byggnader som finns kvar. I stället tänder de eldar på gatorna i mörkret.

Läkare utan gränser har personal vid tre sjukhus i Haiti. Vid ett blev patienter och personal instängda när våningsplan kollpasade.

Nu flyger läkare och experter från Europa med akut hjälp till landet.

Enligt svenska utrikesdepartementet kan ett tiotal svenskar finnas i Haiti, och sju av dem UD fått kontakt med.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".