1 av 3
Mahmoud borstar sand från sin pappas grav. Foto: Cecilia Uddén/SR.
2 av 3
Mahmoud med sin familj. Foto: Cecilia Uddén/SR.
3 av 3
Mahmoud vid graven.
kriget i gaza

Mahmoud samtalar med sin döde far

Ett år efter kriget i Gaza då 1 400 dödades, råder fortfarande stor psykisk nöd bland de drabbade barnen.

Många föräldrar vittnar om att de inte haft tid och kraft att ägna sig åt barnens trauma och barnspyskologer säger att det kommer att ta många år att läka de psykiska såren eftersom kulturen i Gaza försvårar sorgearbetet när många barn uppmanas att visa sig starka.

Mahmoud borstar bort sanden från pappas grav och reciterar Al Fatiha, den första suran i Koranen. Han är 8 år gammal och kommer till graven på egen hand efter skolan för att prata med sin pappa, trots att många vuxna i hans omgivning försöker få honom att sluta hänga upp sig på sin döde far.

Men Mahmoud ser inget osunt i att sitta här vid graven.

– Pappa behöver mig och jag behöver veta vad han tycker. Han svarar mig, men jag kan inte höra det, bara känna.

Mahmouds mamma blir orolig när hon ser sin pojke prata med en gravsten. Men hon börjar själv gråta när hon minns hur hennes man, bagaren Ismail Al Sousi, förblödde framför ögonen på alla sina barn för ett år sedan efter att han träffats av en missil i gränden utanför hemmet. Hon tröstas av den lille kloke sonen som säger ”gråt inte, pappa är i paradiset”.

Gazapsykologen Fadel Abu Hin säger att ett av de största traumaproblemen ett år efter kriget är att många barn inte tillåts sörja, särskilt pojkar som förlorat sina fäder och uppmuntras att vara starka och ta pappas plats som mannen i hemmet.

– Barnen blir också stärkta av uppmärksamheten. Det inger respekt att vara son till en martyr, då blir man en del av den nationella kampen. Men den sorg de inte fått utlopp för, kommer i de allra flesta fall att återvända i annan skepnad.

– Vår egen kultur som hjälteförklarar martyrer och hyllar den som tvingats offra och lida förstärker Israels krigsbrott, säger Fadel Abu Hin.

8-årige Mahmoud har inte fått någon psykologhjälp att sörja, men med sin egensinniga blandning av lillgammalt omhändertagande och envisa krav på att få fortsätta samtalen med den döde pappan, verkar Mahmoud ha hittat en egen överlevnadsstrategi.

Cecilia Uddén, Gaza
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".