Sverige ses som dålig kompis till Island

Svenskar är för tillfället inte särskilt populära på Island, där många anser att det är Sverige som leder försöken att stoppa internationella lån till Island.

En färsk enkät ger Sverige och svenskarna tummen ner. Bara en procent av islänningarna tror att Sverige är Islands bästa vän.

Det är radiokanalen Bylgjan som redovisar en enkät man har gjort på nätet. Och Sverige hamnar sist när man frågar vilket nordiskt grannfolk som är Islands bästa vän, bara en islänning av hundra tycker att Sverige är en god vän.

Och när frågan ställs vilket som är det minst omtyckta grannfolket är det bara den gamla kolonialmakten Danmark som får sämre resultat än Sverige. Var fjärde islänning tycker att Sverige är det sämsta vänfolket i Norden.

Anledningen är sannolikt att Sverige uppfattas som det land som ivrigast håller tillbaka utbetalningen av de internationella lån Island behöver för att resa sig ur den ekonomiska krisen.

Så här säger advokat Eiríkur Svavarsson i rörelsen InDefence, som kämpar för att Island skall få rimliga villkor internationellt när oredan efter landets bankäventyr reds upp.

– Sverige spelar en roll här som inte är bra när landet försöker stoppa utbetalningar av lån till Island så länge inte Icesavekonflikten är löst, säger Eiríkur Svavarsson.

Det handlar alltså om villkoren för Islands skuld på uppemot 40 miljarder kronor till Storbritannien och Nederländerna som nu skall gå till folkomröstning. Och till dess får Island vänta på hjälp. Och det är Sveriges fel anser många islänningar.

Christer Fridén, SR:s Nordenkorrespondent
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista