Långt ifrån alla 18 miljoner beställda doser har gått åt. Foto: Tobias Röstlund/Scanpix.
svininfluensan

Miljontals vaccindoser har blivit över

Bara en dryg tredjedel av de beställda vaccindoserna mot svininfluensa har hittills gått åt. När nu den stora smittspridningen av svininfluensa är över görs en inventering av hur mycket vaccin som blivit över.

Trots att så mycket som mellan 60 och 65 procent av befolkningen har vaccinerat sig är det långt ifrån att alla 18 miljoner beställda doser har kommit till användning.

– Det är helt korrekt att det i dag kanske har gått åt sex miljoner doser. Sedan ska man räkna in ett visst svinn också, jag skulle gissa att det summerar upp mot sju miljoner, säger Göran Stiernstedt, chef för hälso- och sjukvårdsavdelningen på Sveriges kommuner och landsting.

– Men det är fortfarande en bit upp till 18 miljoner. Det är naturligtvis så att vi eftersträvar att inte behöva kasta doser.

Sverige har beställt vaccin mot svininfluensa för mer än en miljard kronor. Nu efter julhelgerna försöker landstingen utreda hur mycket av det beställda vaccinet mot svininfluensa som faktiskt har gått åt.

Ännu vet man inte exakt, men klart är att många miljoner doser blir över. Bakgrunden är att man först trodde att det skulle behövas två doser vaccin till alla.

Nu förhandlar landstingen tillsammans med Socialstyrelsen med vaccintillverkaren Glaxo Smith Kline om att ändra det avtal som ligger.

Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen, medger att man vill bli av med en del av överskottet.

– Det kommer möjligen finnas någon andel av det här som man antingen funderar på någon slags långtidslagring av eller som man vill sälja vidare till någon annan. Det ingår som en av alla de diskussionspunkter som nu måste dras igenom, säger han.

Tyskland har redan kommit överens med tillverkaren om att minska sin beställning av vaccin. Om så blir fallet även för Sverige återstår att se.

Strax före jul beslutades om ett tillfälligt leveransstopp vid tio miljoner doser. Det gör att inflödet av vaccin kommer att sluta någon gång nästa vecka eller veckan därpå. Stoppet gäller till mitten av februari, och till dess hoppas myndigheterna att ett nytt avtal med tillverkaren är klart.

Ingen av de inblandade parterna vill i dag spekulera i hur mycket det kan komma att kosta att krångla sig ur den stora beställningen. Men Sverige kan komma få betala för betydligt fler doser än de vi faktiskt använder.

– Vi har ju redan förbundit oss att köpa 18 miljoner doser och har så att säga tagit höjd för den utgiften. Här handlar det i så fall snarare om vad vi inte skulle behöva lägga ut av de pengarna, säger Göran Stiernstedt på Sveriges kommuner och landsting.

Mona Hambraeus
mona.hambreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".