1 av 2
Foto: Jorge Cruz/Scanpix.
2 av 2
Raserade hus i Port-au-Prince. Foto: Jorge Cruz/Scanpix.

Haitis huvudstad är nästan helt förstörd

Uppdaterad: 21:48
CNN:s reporter Anderson Cooper har i kväll flugit in till Haitis huvudstad Port-au-Prince och berättar vad han såg.

– Det är en chockerande syn att flyga in över staden, rök stiger upp mot himmelen, delar av presidentpalatset har kollapsat. Jag kunde också se skador nere i slumområdena, och höghus i centrum som fallit ihop och blivit helt platta berättar CNN:s reporter.

Under inflygningen kunde han också se människor samlade runt raserade byggnader för att försöka rädda överlevande, grannar och folk på gatan som försökte hjälpa varandra, inget som verkade vara organiserat hjälparbete.

Nu ska flygplatsen i Port-au-Prince ha öppnat och flygplan från flera länder är på väg in med räddningsarbetare och förnödenheter.

Men för att rädda svårt skadade och hitta överlevande bland rasmassorna är varje timme avgörande nu och en annan av CNN:s reportrar på plats i huvudstaden bekräftar avsaknaden av organiserat hjälparbete.

– Folk letar för hand efter överlevande bland betongraset, och det är inte bara att vi inte sett någon polis eller brandkår som hjälper till, här finns inte ens några verktyg att gräva med, bara stadens folk som gräver med sina bara händer, säger Gary Tuchman.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".