Jöran Hägglund
saabs framtid

GM fortsätter förhandla med budgivare

I Detroit håller Saabs ägare General Motors styrelsemöte nu i kväll. Inget nytt beslut väntas om Saab i dag. Men förhandlingarna om att sälja Saab fortsätter, enligt statssekreterare Jöran Hägglund som leder den svenska regeringsdelegationen i Detroit.

–  Det pågår ju fortsatt diskussioner, så den lilla strimma av hopp som vi talade om häromdagen upplever jag ändå finns kvar.

Hur länge finns den kvar? Vad är din bedömning?

– Jag har ingen egen bedömning. Men det är klart att det faktum att likvidationen drar igång innebär ju att det finns en bortre gräns. Men hur långt bort den är kan jag inte svara på.

Den svenska regeringsdelegationen med Jöran Hägglund i spetsen har under de senaste dagarna haft flera möten med såväl General Motors som med budgivare som är intresserade av att köpa Saab.

Vilka han träffat vill Jöran Hägglund inte säga, eftersom förhandlingarna är inne i ett känsligt läge, säger han.

Regeringen har inte erbjudit något nytt, förutom möjligheten till statliga lånegarantier, säger Hägglund, som nu reser hem från Detroit.

De senaste dagarna har olika personer i GM:s ledning lämnat olika besked om hur länge man är beredd att fortsätta förhandla om Saab.

Jöran Hägglund konstaterar att det leder till ett splittrat budskap.

– Jag bara noterar att GM är en organisation som bytt väldigt mycket folk på höga ledningsfunktioner, och det gör att alla kanske inte alltid har den mest uppdaterade informationen när de svarar på frågor. Så det blir en väldigt konstig bild, det håller jag med om.

Ginna Lindberg, Detroit
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".