Michel Barnier frågas ut.

Barnier tänker inte låta sig styras

Europaparlamentet frågade i går ut EU:s franske kommissionär för den inre marknaden Michel Barnier. Misstänksamheten mot honom har varit stor framför allt från Storbritannien.

Därför betonade Barnier gång på gång att han inte tänker låta sig styras varken av London och när Barnier fick mindre nyanserad brittisk kritik var han snabb att svara.

– Ni tänker väl på er väljare? sa Barnier och fick skrattarna på sin sida.

På grund av att franske presidenten utropade det som en seger, att Michel Barnier skulle bli kommissionär för inre marknaden där finansmarknaden ingår, så har Barnier fått starta i en rejäl uppförsbacke.

I går kväll gjorde Barnier allt för att visa att han inte tänker låta sig styras utan arbeta för Europas bästa.

EU:s ministerråd har bestämt sig för en rad regleringar av finansmarknaden där bland annat nya övervakningsmyndigheter ingår.

Barnier påminde om att Europaparlamentets stöd behövs för att förslagen ska gå igenom.

Mer konkret var Barnier när han sa sig vara för en skatt på transaktioner för finansiella tjänster.

Han lovade också att snabbt komma med förslag som ska lösa språkfrågan när det gäller att det ska bli billigare att söka patent i Europa. Det är frågan om översättning till andra språk när det gäller patent som EU-länderna i åratal misslyckats med att lösa.

Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".