Svensk i Haiti: Förstörelsen är enorm

Uppdaterad: 08:49
Andreas Holmgren arbetar som säkerhetsofficer för FN i Haiti och var i huvudstaden Port-au- Prince när skalvet kom.

– Jag befann mig i mitt kontor och började studsa kring mellan väggarna och när det hade slutat så slängde jag in min utrustning i bilen och jag och min kollega for upp till högkvarteret för att hjälpa till att undsätta och ta hand om de skadade.

Andreas Holmgren arbetar med säkerheten för FN-personal på plats i Haiti, och åkte genast till ett av FN-husen i stan för att undsätta de han hade ansvar för. Förstörelsen som mötte honom i stan var enorm.

– Den är till stora delar förstörd. Presidentpalatset är förstört, den stora katedralen som till stor del är en del utav landets identitet och den lilla infrastruktur som fanns i form av sjukhus och vägar är mer eller mindre totalförstörda. De är farbara men det är också allt. Det tar flera timmar att ta sig bara några kilometer på de här vägarna.

Andreas Holmgren säger att mörkret som föll strax efter skalvet och att han själv koncentrerade sig så intensivt på sitt arbete gjorde att det tog tid att förstå omfattningen av förstörelsen och tragiken.

– När det första skalvet kom sprang jag ut ur mitt kontor och insåg att jag var okej. Sedan tittade jag runt omkring och det gick upp för mig mer och mer den fruktansvärda omfattningen som det här skalvet hade.

– Det här skedde klockan halv fem på kvällen och solen går ner strax efter fem här så det var inte förrän nästa morgon som man kunde se den enorma förstörelsen. Det låg döda människor på gatorna och lik hade lämnats. Det var rätt makabert. Man gick omkring och visste inte vem som var skadad och vem som var död och det i ett totalt mörker eftersom all elektricitet var utslagen, säger Andreas Holmgren.

Maria Sjöqvist
maria.sjöqvist@.sr

Utrikesdepartementet, UD, beräknar att runt tio svenskar fanns i Haiti då skalvet inträffade. Enligt UD:s presstjänst är det någon enstaka av dem som man fortfarande inte har kontakt med.

Haiti-katastrofen

Fredag 15 januari 04:00
Röda korset på plats i Haiti

Fredag 15 januari 03:29
Desperat väntan på hjälp

Torsdag 14 januari 22:00
Svårt att nå fram till de drabbade

Torsdag 14 januari 16:01
Hjälparbetarna kämpar mot klockan

Torsdag 14 januari 12:26
Läget i ett kritiskt skede

Torsdag 14 januari 06:40
Omfattningen är ofattbar

Onsdag 13 januari 18:46
"Hundra tusen kan ha dött"

Onsdag 13 januari 11:46
Haiti drabbat av katastrof

Tisdag 12 januari 23:15
Flera rapporter om skalv

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista