New York-bor ber för offren. Foto: Tina Fineberg/Scanpix.

Exilhaitier försöker nå sina släktingar

Fortfarande saknas över 100 FN-medarbetare i Haitis huvudstad efter jordbävningen. Och de många haitier som numera bor i New York försöker desperat få kontakt med släktingar och vänner i sitt gamla hemland.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon berättade på en presskonferens här i New York att ett hundratal FN-medarbetare fanns i det nu raserade FN-högkvarteret i Haitis huvudstad Port-au-Prince när jordbävningen slog till. Det gör att FN befarar att mellan 100-150 av FN:s viktiga personal i Haiti kan ha omkommit i jordbävningen.

16 FN-medarbetare har hittills bekräftats döda och ett 60-tal är skadade. Bland dem som saknas och befaras döda finns fortfarande FN:s chef på Haiti, tunisiern Hedi Annabi.

FN kommer nu använda en byggnad nära flygplatsen i huvudstaden Port-au-Prince som högkvarter tillsvidare, säger en talesperson till Ekot.

Ban Ki-moon vädjar också om hjälp från omvärlden till Haiti. Det behövs helikoptrar och röjningsfordon, samt räddningspersonal och medicinsk personal i mängder, och flera länder har nu lovat att skicka detta.

USA ser mycket allvarligt på det som hänt i Haiti och både utrikesminister Clinton och försvarsminister Gates har ställt in planerade resor för att istället arbeta med situationen efter jordbävningen.

Här i New York finns en stor grupp haitier. Och sen jordbävningen inträffade lever de flesta i ovisshet om vad som hänt nära och kära i Haiti.

Joseph Dormeus arbetar på ett center för Haitier i Brooklyn. Han säger att han under ett dygns tid nu förgäves försökt nå släktingar som bor i drabbade områden kring huvudstaden

– Det är otroligt jobbigt för oss att leva i den här ovissheten, säger haitiern Joseph Dormeus.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Haiti-katastrofen

Fredag 15 januari 04:00
Röda korset på plats i Haiti

Fredag 15 januari 03:29
Desperat väntan på hjälp

Torsdag 14 januari 22:00
Svårt att nå fram till de drabbade

Torsdag 14 januari 16:01
Hjälparbetarna kämpar mot klockan

Torsdag 14 januari 12:26
Läget i ett kritiskt skede

Torsdag 14 januari 06:40
Omfattningen är ofattbar

Onsdag 13 januari 18:46
"Hundra tusen kan ha dött"

Onsdag 13 januari 11:46
Haiti drabbat av katastrof

Tisdag 12 januari 23:15
Flera rapporter om skalv

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".