Jöran Hägglund i Detroit.

GM:s förhandlingar om Saab fortsätter

Saabs ägare General Motors avslutade sitt månatliga styrelsemöte i går kväll, utan något nytt beslut om Saab. Avvecklingen av Saab fortsätter, samtidigt som förhandlingarna om en eventuell försäljning går vidare.

Det är beskedet från GM efter styrelsemötet här i Detroit.

Åtminstone två spekulanter finns kvar som budgivare på Saab. Det är holländska Spyker Cars och en grupp kring bolaget Genii Capitals i Luxemburg.

GM:s presstalesman Tom Wilkinson säger till Ekot att diskussionen med budgivarna kan pågå i ytterligare två till fyra veckor.

Den svenska regeringsdelegationen som varit i Detroit åkte tillbaka till Stockholm i går eftermiddag, utan att ha fått något nytt besked om Saabs framtid. Statssekreterare Jöran Hägglund:

– Det pågår ju fortsatt diskussioner, så den lilla strimma av hopp som vi talade om häromdagen upplever jag ändå finns kvar.

Hur länge finns den kvar? Vad är din bedömning?

– Nej, jag har ingen egen bedömning. Men det är klart att det faktum att likvidationen drar igång innebär ju att det finns en bortre gräns. Men hur långt bort den är kan jag inte svara på, säger statssekreterare Jöran Hägglund.

Regeringsdelegationen har haft flera möten både med General Motors och med budgivare. Men vilka han träffat vill Hägglund inte säga, förhandlingsläget är känsligt säger han. Regeringen har inte erbjudit något nytt, förutom möjligheten till statliga lånegarantier.

De senaste dagarna har olika personer i GM:s ledning lämnat olika besked om hur länge man är beredd att fortsätta förhandla om Saab. Jöran Hägglund konstaterar att det leder till ett splittrat budskap.

– Jag bara noterar att GM är en organisation som bytt väldigt mycket folk på höga ledningsfunktioner. Det gör att alla kanske inte alltid har den mest uppdaterade informationen när de svarar på frågor. Så det blir en väldigt konstig bild, det håller jag med om också, statssekreterare Jöran Hägglund på näringsdepartementet.

Ginna Lindberg, Detroit
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista