USA

''Beige bok'' visar på bättre ekonomi

Den amerikanska ekonomin fortsätter att förbättras sakta men säkert. Men arbetslösheten biter sig fast. Det är huvudbudskapet i den amerikanska centralbankens regelbundna utvärdering om tillståndet i ekonomin i landet, den så kallade "beiga boken".

Vi har hört den förut. Det skulle man nästan kunna säga om årets första "beige book" från den amerikanska centralbanken. Beiga boken är en utvärdering av den ekonomiska aktiviteten i centralbankens tolv amerikanska distrikt.

Det positiva med årets första upplaga är att fler distrikt än tidigare, tio av tolv närmare bestämt, nu visar ökad ekonomisk aktivitet, skriver centralbanken. Man ser försiktiga framsteg i privatkonsumtion, tillverkningsindustri och husförsäljningen.

Centralbanken skriver till exempel att julhandeln förra året var något bättre än året innan, dock klart sämre än julhandeln 2007. Även bilköp och husförsäljning ökade något under den senaste månaden.

Den ekonomiska aktiviteten är visserligen fortfarande låg, men förhållandena har ändå förbättrats ytterligare något, är centralbankens beskrivning av läget.

I två av distrikten, de med säte i Philadelphia och Richmond, var dock utvecklingen inte lika positiv.

En viktig slutsats i årets första "beige book" är att centralbanken slår fast att arbetsmarknaden fortfarande är svag, även om vissa nyanställningar har skett. Det är ju också något som arbetslöshetsstatistiken för december visade för en tid sedan, och något som är ett av president Obamas största problem under det nya året.

Slutsatserna i "beiga boken" ligger till grund för centralbankens beslut om nivån på sin viktigaste styrränta. Centralbanken har tidigare sagt att man kommer låta räntan ligga kvar på nollnivå under obestämd, och årets första Beige Book ser ut inte att kunna ändra den uppfattningen.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".