1 av 2
Räddningsmanskap försöker få fram en man som är begravd under rasmassor. Foto: Julie Jacobson/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik!
Haitikatastrofen

Omfattningen av jordbävningen ofattbar

Ett och ett halvt dygn efter den katastrofala jordbävningen i Haiti vet ännu ingen exakt hur omfattande förödelsen är. USA:s utrikesminister Hillary Clinton har jämfört den med tsunamikatastrofen 2004 och det har talats om 100 000 döda.

Haitis president René Preval försökte inge mod när har i går eftermiddag intervjuades av CNN vid Port-au-Princes flygplats. Men hans blick lyste av förtvivlan och han fick kämpa för att hålla tillbaka gråten.

– Jag kan inte vara i palatset och jag kan inte vara i mitt hem, bägge kollapsade, sa Preval.

Så var ska ni sova i natt? frågade CNN-reportern.

– Jag vet inte, svarade René Preval.

Och så tycks det vara i hela Port-au-Prince - ingen vet. Allt är förtvivlan.

När natten föll var parker och gator fyllda av människor som inte vågade vara inomhus i de hus som fortfarande stod upprätta. Gråt och böner blandades med röster som försökte sjunga traditionella sånger i syfte att ingjuta lite mod hos sig själva och hos dem runt omkring.

Vittnen berättar om ensamma män med hackor som desperat fortsatte att kämpa för att ta sig genom bergen av ruiner för att nå de som fortfarande finns någonstans därinne.

Det har talats om 100 000 döda, kanske fler, men det enda man vet är att de är många - obegripligt många. Haitierna är vana vid katastrofer, men den här är värre än alla andra. Vad som gör den extra smärtsam är att Haiti tycktes vara på väg att lyfta sig upp ur eländet.

Förra året skedde en ekonomisk tillväxt på 2,5 procent, Våldet minskade. Återuppbyggnadsarbetet efter de fyra förödande orkanerna förra året började ge resultat. Presidentvalet senare i år tycktes kunna bli början till en välbehövlig politisk stabilitet. 2010 beskrevs till och med som ett avgörandets år - året då Haiti åter skulle bli ett fungerande land.

Men nu, efter jordbävningen, har det hoppet slagits i spillror. Och att få hoppet att spira på nytt är kanske en lika stor uppgift som att bygga upp den förstörda huvudstaden. Men på vägen dit måste först många tusen döda räknas och begravas.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Haiti-katastrofen

Fredag 15 januari 04:00
Röda korset på plats i Haiti

Fredag 15 januari 03:29
Desperat väntan på hjälp

Torsdag 14 januari 22:00
Svårt att nå fram till de drabbade

Torsdag 14 januari 16:01
Hjälparbetarna kämpar mot klockan

Torsdag 14 januari 12:26
Läget i ett kritiskt skede

Torsdag 14 januari 06:40
Omfattningen är ofattbar

Onsdag 13 januari 18:46
"Hundra tusen kan ha dött"

Onsdag 13 januari 11:46
Haiti drabbat av katastrof

Tisdag 12 januari 23:15
Flera rapporter om skalv

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".