CNN: Har aldrig sett något liknande

Uppdaterad: 08:20
Det amerikanska tv-bolaget CNN är på plats inne i Port-au-Prince. Dess reporter som också är utbildad läkare Sanjay Gupta säger att han aldrig tidigare under sina många uppdrag sett något liknande.

"Det är en död människa, som ligger här och därborta ligger ytterligare omkring 25 döda", säger läkaren Sanjay Gupta och pekar på liken, som ligger på trottoaren framför ett mindre hus. Han beskriver hur folk står hjälplösa, gråter och är totalt förvirrade.

Alla de döda kropparna utgör dessutom en hälsorisk för de som överlevt skalven.

Tv-bilderna från Port-au-Prince visar hur alla som blivit hemlösa driver omkring. Människor skriker, gråter och är desperata, men bilderna visar inte lukten, stanken som sannolikt sprider sig fort från alla lik.

Bostäder, skolor, hus ligger i ruiner och är bara högar av cement och trä. Folk klättar och letar i hopp om att hitta överlevande i rasmassorna.

Tv-bilderna visar också skadade och åter skadade. Blod, omlindade huvuden, brutna ben och armar och människor i chock. Skadade transporteras i bussar till sjukhus, där de väntar på behandling utomhus och inne i korridorerna. Men läkarna säger till CNN-reportern Ivan Watson att det varken finns tillräckligt med medicin eller bensin för att driva generatorn, som ger kraft till den tekniska utrustningen för operationer.

Läkarteam från Miami anländer förhoppningsvis under dagen.

Sopor ligger i drivor och just nu måste man försöka få bort dem för att ge utrymme åt räddningsmanskapen som är på väg in. Vatten och elektricitet saknas, rapporterar CNN.

Än har hjälpen dröjt och hittills har grannar bistått varandra, berättar CNN:s Anderson Cooper.

Han ger också en bild av den enorma rädslan och paniken. Han såg plötsligt hundratals människor komma springande ner för gatan. De trodde att det fanns vatten åt dem och släppte sina ägodelar och rusade. Men ryktet visade sig vara falskt och hade spridits av plundrare, som passade på att stjäla vad de kunde. Rädslan är i sig en fara, menar CNN:s reporter Anderson Cooper.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".