Kommungaranti på försök

Åtta kommuner införde vid årsskiftet på försök en garanti för delar av den kommunala verksamheten. Det är ett sätt att försöka höja kvaliteten på den kommunala servicen.
Den kommun som bryter löftena genetemot kommuninnevånarna kan bli ersättningsskyldig. Garantierna gäller på många olika områden som till exempel gatureparationer, valmöjligheteter inom äldrevården och väntetider för bygglov. Idéen till försöket kommer från kommunförbundet. De kommunala garantierna ser olika ut i alla åtta försökskommuner, Vara, Falkenberg, Lomma, Luleå, Markaryd, Rättvik,Tyresö och Västerås. Men gemensamt för dem är att invånarna ska kunna veta vilken nivå på servicen de kan förvänta sig. På många håll har invånarna själva varit med och gjort prioriteringarna Vara kommun lovar till exempel att hål i gatan ska lagas inom tre dar, bygglov komma på två veckor, boende inom äldrevården ska få välja mellan två maträtter varje dag och sandlådorna på lekplatserna ska ha ny sand till maj månad. Tjänstegaranti kallas det för här, och varje förvaltning ska utforma några egna garantilöften, mätbara mål som ska kunna rättas till om man misslyckas, men det kan också bli frågan om ersättning till den som betalar för något som omfattas av garantin. Ett annat av Vara kommuns löften gäller äldreomsorgen och sovtider. Kommunen lovar att alla själva ska få bestämma sin egen läggtid fram till klockan 23 och inte vara beroende av när personalen har tid.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista