Arbetsmarknaden i EMU

Ekonomer från fackliga organisationer och näringslivet är överens om att en ny omställningsförsäkring mot arbetslöshet är bästa sättet att möta de ekonomiska risker ett svenskt medlemskap i EU:s valutaunion innebär.
Förslaget, som Ekot tagit del av finns i en rapport till den kommande EMU-utredningen. Omställningsförsäkringen ska snabbt kunna användas i samband med varsel och företagsnedläggningar.'' Ekonomerna som gjort rapporten kommer från de fackliga organisationerna LO, TCO och SACO. Ytterligare en ekonom i gruppen kommer från svenskt näringsliv. Utredningen gruppen lämnar sin rapport till ska bland annat diskutera om det behövs buffertfonder för att skydda Sverige mot oväntade ekonomiska störningar i samband med svenskt medlemskap i EMU. Bättre än alla typer av fonder är, enligt rapporten som Ekot tagit del av, är en omställningsförsäkring som sköts av arbetsmarknadens parter. Försäkringen ska kunna användas i samband med varsel och företagsnedläggningar. Tanken är att redan när en enskild anställd varslas om uppsägning så ska försäkringen börja gälla för att hjälpa den enskilde personen till ett nytt jobb. Det ska alltså gå betydligt snabbare än i dag. Nu är det ofta så att försöken att hjälpa en enskild tar så lång tid att den som förlorat sitt jobb ofta blir kvar i långtidsarbeslöshet. Omställningsförsäkringen är tänkt att byggas upp av bland annat den trygghetsförsäkring som i dag finns för tjänstemän. En annan tanke är att resurser ska tas från arbetsmarknadsverket. Ekonomgruppen tror inte att det i framtiden behövs ett enda ställe där all information om lediga jobb samlas. Det ska ändå gå att hitta fram till den som söker jobb. Andra finansieringskällor är pengar som idag satsas på förtidspensioner, tjänstepensioner och avgångsvederlag. Ekonomgruppens förslag innehåller inte mer detaljer än så men lär ändå väga tungt. Vid en eventuell folkomröstning måste nämligen varje regering ha klart för sig hur den ska göra om systemet med en valutaunion skapar ökad arbetslöshet i Sverige.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista