USA:s bilindustri hårdbantar

Den amerikanska bilindustrin står inför kraftiga personalminskningar och 10.000-tals jobb försvinner bland annat från General Motors och Ford.
Det handlar om tiotusentals jobb inom bilindustrin som tycks vara på väg att försvinna - i företagens försök att parera minskad försäljning och därmed minskande vinster. Världens största biltillverkare General Motors meddelade igår kväll att företaget tänker erbjuda sina tjänstemän avgångsvederlag för att kraftigt kunna minska personalstyrkan redan från den 1 april - exakt hur många som kan komma i fråga för erbjudandet blir officiellt först på torsdag, men det talas om att minska antalet anställda med tio procent och att det i så fall rör sig om tusentals tjänstemän. Samtidigt rapporteras att konkurrenten Ford på fredag kommer offentliggöra en nedskärningsplan som innebär att 20.000 anställda förlorar sina jobb - enligt tidningen Detroit Free Press handlar det framför allt om arbetstillfällen i USA. Det rör sig både om tjänstemän och timanställda arbetare och även flera av dom kommer att erbjudas någon form av förtidspensionering. Det senaste halvåret har Ford gjort sig av med nästan 5000 tjänstemän bland annat med hjälp av avgångsvederlag. Enligt medierapporterna ska företaget på fredag också presentera en plan för hur biltillverkningen ska kunna effektiviseras - allt för att möta ett år som enligt bedömare kan bli det tuffaste för bilbranschen på årtionden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista