Rekordmånga brott anmälda förra året

Brotten som änmäldes till polisen ökade med 15 procent under 00-talet och den största ökningen skedde den senare hälften av decenniet.

Förra året ökade antalet anmälda brott med 2 procent till 1, 4 miljoner brott, jämfört med året innan. Det är den högsta uppmätta nivån sedan statistiken började föras 1950.

Det visar den preliminära statistiken över anmälda brott som Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerar i dag.

Under perioden har de anmälda vålds- och hotbrotten ökat, medan stöld- och framför allt bilbrott minskat.

Anmälningar avseende våldsbrott, hot, ofredande och sexualbrott har ökat under hela decenniet. De anmälda våldsbrotten ökade exempelvis med nästan 50 procent.

Samtidigt ger andra källor en annan bild. Till exempel visar Brå:s Nationella Trygghetsundersökning, NTU, att andelen privatpersoner som utsätts för våld och andra brott inte ökat sedan den första undersökningen 2005.

Under det gångna decenniet har de anmälda stöld- och tillgreppsbrotten minskat. Till exempel har billtillgrepp mer än halverats. Ett förstärkt stöldskydd som har gjort det svårare att ta sig in i och stjäla bilar har bidragit till nedgången.

Ett undantag är bostadsinbrotten, som 2009 var 16 procent fler än 2000.

Den tekniska utvecklingen, till exempel ökad Internet- och mobilanvändning har också banat väg för utvecklingen av andra typer av brott, främst bedrägeribrotten, som mer än fördubblats under tioårsperioden.

Möjligheten att dokumentera brott digitalt och anmäla dem via nätet kan ha påverkat anmälningsstatistiken. En minskad tolerans mot brott i samhället kan också ha bidragit till utvecklingen, tror Brå.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista