Rekordmånga brott anmäldes förra året

Antalet anmälda brott ökade kraftigt under 00-talet och förra året anmäldes rekordmånga brott. Det visar färsk statistik från Brottsförebyggande rådet Brå.

Våldsbrotten står för en stor del av ökningen säger Leif Petersson, statistiker på BRÅ.

– Om vi ser på hela 00-talet så kan man sammanfatta det med att våldsbrotten, och ofredandet har ökat.

Förra året anmäldes 1,4 miljoner brott. Så många brott har aldrig tidigare anmälts under ett år.

Det är flera typer av brott som ökar. Det gäller bland annat bedrägerier, olaga hot och bostadsinbrott. Och så våldsbrotten. Under 2000-talet ökade de anmälda våldsbrotten med nära 50 procent.

– Det är nog alla typer av våldsbrott. Ökningen i anmälningsstatistiken för ungdomsbrotten, våldsbrott mot unga syns särskilt mycket, säger Leif Petersson.

Brå:s statistik handlar om anmälda brott Det är svårt att veta om ökningen av anmälda brott visar på en faktisk ökning av brottsligheten eller om det handlar om att människor blivit bättre på att anmäla de brott som begås.

Även om de anmälda brotten ökar så finns det också saker att glädja sig åt i Brå:s statistik. Vissa typer av brott minskar faktiskt. Det gäller till exempel bilstölder. Under 2000-talet har bilstölderna minskat med 62 procent.

– Det är sannolikt så att det är svårare att tillgripa bilar nu. Tekniken har kommit ifatt förövarna i det här fallet, säger Leif Petersson, statistiker på Brå.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".