Till exempel aboriginer i Australien har sämre hälsa än den övriga befolkningen. Foto: Kristen Gelineau/Scanpix.

"Urfolkens situation som i tredje världen"

Världens urbefolkningar mår betydligt sämre än den övriga befolkningen, enligt en rapport från FN:s urfolksforum, som kommer i dag. De lever kortare och självmord är vanligare, även i många rika länder.

Lars-Anders Baer från Jokkmokk är de arktiska urfolkens representant i FN:s urfolksforum.

– När man ser på siffror i tämligen rika länder, och tar USA, Kanada, Australien och till viss del även Nya Zeeland så är urfolkens situation bedrövlig, på samma nivå som i tredje världen. Det är lite förvånande att i rika länder, demokratier, att ursprungsbefolkningens situation är så dålig, säger han.

En expertpanel bestående av sju personer har på uppdrag av FN:s urfolksforum sammanställt en rapport om urfolkens situation i världen.

Rapporten bygger på offentlig statistik och är i stora stycken en dyster läsning, även för världens ledande länder.

I USA har urfolken 600 gånger större risk att drabbas av tuberkulos och 62 procent större risk att begå självmord jämfört med riksgenomsnittet.

I Australien har urfolken tjugo år kortare medellivslängd och i Kanada lever urfolken 17 år kortare.

Över hälften av alla vuxna som tillhör urfolksgrupper har diabetes typ 2. Och i stort sett alla urfolksspråk riskerar att försvinna inom hundra år.

Samerna är ett undantag när det gäller hälsosituationen och det beror mycket på att lyckats behålla sina traditionella livsmedel, säger Lars-Anders Baer.

– Vi avviker lite från mallen. Vi är friskare, kanske till och med den friskaste ursprungsbefolkningen. Till och med friskare än befolkningen i våra hemländer. Och ser man på utbildning och sådant ligger de nordiska länderna relativt högt upp, säger Lars Anders Baer från FN:s urfolksforum, som i dag är i Bryssel för att räcka över rapporten till Europaparlamentet.

Jörgen Heikki, Sameradion
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".