1 av 2
Förödelse på gatorna i Port-au-Prince efter jordbävningen. Foto: Andreas Holmgren/FN.
2 av 2
Klicka för grafik.
haiti-katastrofen

Räddningsarbetet i ett kritiskt skede

Uppdaterad: 15:44
Det har nu gått ett och ett halvt dygn sedan den massiva jordbävningen slog till mot Haiti, där det nu är natt. Ännu har ingen överblick över katastrofens omfattning och situationen är fortfarande kaotisk.

Efter ännu en natt gryr dagen i den mardrömslika verkligheten i Haiti. Från ruinerna i Port-au-Prince hörs böner och sånger.

Många haitier som inte får hjälp från myndigheterna vänder sig till högre makter i det djupt religiösa och fattiga landet. Rader av livlösa kroppar ligger på trottoarerna. Människor har täckt över dem med lakan och enkla träkors av respekt.

Det är fortfarande kaotiskt och mycket svårt att få kontakt med människor i landet eftersom el- och telefonnät inte fungerar, säger Dan Sermand, generalsekreterare för Läkare utan gränser i Sverige.

- Varje timme upptäcker vår personal nya offer i akut behov av medicinsk hjälp.

Hans medarbetare arbetar dygnet runt med att vårda människor på gatorna och i tält eftersom det är risk för ras i sjukhus som står kvar.

Med hjälp av generatorer får de el. Men det mest akuta de första dygnen är att rädda liv och gräva ut människor ur rasmassorna innan det är för sent.

Bristen på räddningsarbetare och utrustning gör att människor gräver med händerna. Dan Sermand beskriver hur en av Läkare utan gränsers lokalanställda chaufförer lyckades gräva fram en av organisationens medarbetare.

- Hon hade legat 24 timmar fastklämd i rasmassorna efter ett sjukhus.

Hjälpinsats inför stor utmaning

De människor som kan lämna Haiti försöker göra det och flygplatsen i Port-au-Prince var när skalvet kom fylld av semestrande människor som var på väg att kliva på sina flygplan.

– Allt skakade, vi höll våra biljetter och pass i händerna men allt liksom flög iväg, och så började tacket ramla ner och hela byggnaden liksom krakelerade, berättar en man för brittiska BBC och ser mer än lättad ut att ha mer fast mark under fötterna.

Samtidigt är det nu mängder med hjälp på väg in till samma flygplats som dessa båda män just lämnat. All världens hjälporganisationer vill hjälpa precis som vid tsunamin för fem år sedan.

Men efter den fick frivilligorganisationerna och FN kritik för att samordningen fungerat så dåligt den gången. Men Margareta Wahlström på FN:s kontor i Geneve har sedan tsunamin i Asien arbetat med att förbättra FN:s katastrofarbete. Och hon menar att hjälparbetet nu har några kritiska dagar framför sig.

– Det är ett kritiskt ögonblick för i värsta fall kan kaoset bli värre i stället för att hjälpa folk. Det man försökt förbättra är koordinationen mellan alla hjälpinsatser så om allt fungerar som planerat kommer hjälporganisationerna att möta FN-personal redan när de kommer till flygplatsen, säger Margareta Wahlström.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Haiti-katastrofen

Fredag 15 januari 04:00
Röda korset på plats i Haiti

Fredag 15 januari 03:29
Desperat väntan på hjälp

Torsdag 14 januari 22:00
Svårt att nå fram till de drabbade

Torsdag 14 januari 16:01
Hjälparbetarna kämpar mot klockan

Torsdag 14 januari 12:26
Läget i ett kritiskt skede

Torsdag 14 januari 06:40
Omfattningen är ofattbar

Onsdag 13 januari 18:46
"Hundra tusen kan ha dött"

Onsdag 13 januari 11:46
Haiti drabbat av katastrof

Tisdag 12 januari 23:15
Flera rapporter om skalv

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".