Shejk al-Zindani.

Jemen "i krig" med al-Qaida

Jemens regering säger i dag att landet är i öppet krig med terrornätverket al-Qaida. Men på ett stort möte i landets huvudstad Sanaa utfärdade Jemens religiösa ledarskikt i dag samtidigt en fatwa riktad till landets muslimer.

De uppmanas nu att motsätta sig all utländsk inblandning i landets angelägenheter, fokus riktas särskilt på USA. Det var den av USA terroriststämplade shejk al-Zindani som höll i bönen.

I det lilla mattbeklädda rummet längst bak i moskén har kvinnor i alla åldrar samlats för att lyssna på al-Zindanis tal. Han uppmanade alla muslimer att motsätta sig militära och politiska avtal mellan Jemen och andra länder, och fördömde den jemenitiska militärens attacker mot al-Qaidaceller i landets norra provinser, där även civila har dödats.

Samtidigt säger regeringen i dag att landet nu befinner sig i öppet krig med al-Qaida och varnar jemeniter för att skydda al-Qaidamedlemmar.

Al-Zindani är terroriststämplad av USA som menar att han aktivt stöder al-Qaida ekonomiskt och politiskt, men Jemen har än så länge vägrat lämna ut honom.

Kanske för att det är att begå inrikespolitiskt självmord. I moskén är han hjälte bland kvinnorna som samlats i trappuppgången utanför.

– Människor älskar honom!

En av dem som skrivit under fatwan som fördömer all utländsk inblandning i Jemens politiska och militära liv är schejk Ali Ahmed al-Warrafi, som också är parlamentsledamot för det konservativa partiet al-Islah.

Han säger att USA noga ska akta sig för att anlägga militärbaser i landet, en uppgift som figurerat i amerikansk press. Och sådana här orättfärdiga anklagelser om att vi är terrorister eller al-Qaidamedlemmar är det som får människor här att hata USA, säger han.

Lotten Collin, Sanaa
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".