Cecilia Hermansson.

Swedbank tror på mer tillväxt

Det ser ut att bli ett bättre år i år både för svensk ekonomi och världsekonomin. Det anser Swedbank, som är först ut i år med en färsk konjunkturprognos.

– Vi har reviderat upp tillväxten för svensk ekonomi, så utsikterna ser något bättre ut. Men vi är ändå lite försiktiga för vi ser att det finns en rad problem, både i global ekonomi och i svensk ekonomi, men vi går framåt, säger Cecilia Hermansson, som är chefsekonom på Swedbank.

Var ser det mest illa ut?

– Det är industrin som har de största problemen, inte minst bilindustrin förstås. Där har antalet sysselsatta sjunkit väldigt mycket och vi förutser att vi kommer att få ytterligare nedgångar där. Så att just industrin har problem, medan tjänstesektorn utvecklas bättre. Och Sverige som ett väldigt exportberoende land påverkas ju av den globala nedgången.

Swedbank skriver upp prognosen för tillväxten i världsekonomin till 3,3 procent i år och 3,5 procent 2011.

Svensk ekonomi väntas också växa i år, efter att ha krympt 2009. 2 procent större kaka i år att dela på och 2,6 procent 2011.

Den öppna arbetslösheten hamnar på 9,9 procent både i år och nästa år. Inte mycket ljusning på arbetsmarknaden alltså. Men det finns trots allt något att glädjas åt:

– När vi tittar framåt ser vi att hushållen kommer att konsumera riktigt hyggligt, men vi är lite oroade för att skulduppbyggnaden kan bli problem på sikt.

Du menar att de har lånat för mycket?

– Ja, skuldkvoten, som mäter skuld i förhållande till inkomst, ligger på 160 procent och om man fortsätter att låna i den här omfattningen skulle man vara uppe i 200 procent 2011. Då blir det väldigt besvärligt när Riksbanken har höjt sin styrränta.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".