Vanvårdsutredningen granskar vanvård vid svenska barnhem under nästan hela 1900-talet. Foto: P Giannakouris/Scanpix.

Utredning visar ett sekel av barnvanvård

I eftermiddag presenteras en del av den så kallade vanvårdsutredningen. Delrapporten bygger på drygt 400 tidigare barnhems- och fosterhemsbarn som berättat om sina upplevelser av vanvård i fosterhem och på olika institutioner.

En av de som intervjuats är Eivor Stavström. Hon blev omhändertagen när hon var ett år. Under största delen av sin barndom blev hon sexuellt utnyttjad och bestraffad genom att bland annat låsas in i en mörk skrubb. Ibland fick hon ingen mat på flera dagar, säger hon.

– Jag var tvungen att jobba och jobbade jag inte fick jag ingen mat, och det kunde jag få vara utan i flera dagar för att jag inte gjort tillräckligt. Jag skulle bland annat passa två barn, och då var jag bara 6-7 år. När de grät var det mitt fel så då fick jag ingen mat. Sedan var jag horungen som skulle utsättas sexuellt också.

Eivor Stavström fyller 60 år i dag. Hon blev omhändertagen när hon var ett år och under största delen av sin sin barndom bodde hon på barnhem och i fosterfamilj, där hon skulle vårdas.

I stället fick hon arbeta. Hon berättar att hon straffades genom att låsas in i en mörk skrubb och från att hon var fyra år blev hon utsatt för sexuella övergrepp.

– För att min mamma var ju inte gift, utan jag var en horunge och skulle behandlas som en horunge.

Vad har det betytt för dig att vara med och berätta om upplevelserna i utredningen?

– Det var jättetufft när man var där, men samtidigt känns det bra för att man tänker att man kanske kan hjälpa barnen i dag.

Vanvårdsutredningen granskar övergrepp och vanvård vid svenska familjehem och barnhem under nästan hela 1900-talet.

Det är personer födda från början av seklet till och med åttiotalet som intervjuas.

Utredningen har nu pågått i över tre år. Trots att det var tänkt att den redan skulle vara klar nu kommer den att fortsätta minst ett och ett halvt år till.

Det kan bero på att fler tidigare barnhems- och fosterhemsbarn har ställt upp och vittnat om vanvård än vad som var väntat. Över tusen personer har anmält sig för att intervjuas och nu under eftermiddagen kommer en delrapport som bygger på de drygt 400 första intervjuerna.

– Vad det än leder till kommer det ju aldrig ta bort hur jag mår i själen, men en offentlig ursäkt skulle lindra enormt. Att de verkligen kan erkänna att de gjort fel och rättar till de felen så att det inte sker i dag, säger Eivor Stavström.

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista