Fler och fler bluffakturor

Mängden bedrägerier med hjälp av så kallade bluffakturor ökade kraftigt förra året, närmare bestämt med 37 procent.

Det är ett stort problem för företag, och intresseorganisationen Företagarnas vd, Anna Stina Nordmark Nilsson, vill ha en förändring av regelverket av betalningsförelägganden.

– Brottslingar är ofta steget före. Småföretagen försöker verkligen vara uppmärksamma och granska fakturor men det finns också en inbyggd rädsla för att man ska få en betalningsanmärkning om man inte betalar i tid. Därför betalar många trots att man egentligen känner att det är någonting konstigt med fakturan.

Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet i dag kom det in 13 660 anmälningar om bedrägerier med hjälp av så kallade bluffakturor under förra året. Det är 3700 fall fler än året innan, en ökning med 37 procent.

Bedragarna är uppfinningsrika vad gäller olika sorters bluffakturor. Till exempel kan det handla om fakturor för falska annonser eller vaccinering mot influensa.

Anna Stina Nordmark Nilsson säger alltså att många betalar av rädsla för att få betalningsanmärkningar, som ju skulle kunna förstöra möjligheten att få kredit i framtiden.

Därför tycker hon att regelverket behöver ändras.

– Vi har jobbat tillsammans med kronofogden och tittat på hur man skulle kunna förändra det här systemet så att en betalningsanmärkning utgår först när Kronofogden har fastställt att det finns någonting bakom kravet. I dag blir det publikt redan då det inkommer en ansökan om ett betalningsföreläggande. Det är det här som speciellt för småföretagen är mycket känsligt.

Hur långt borta är en sådan förändring?

– Diskussioner pågår men så här långt har det icke blivit något konkret, säger intresseorganisationen Företagarnas vd, Anna Stina Nordmark Nilsson.

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".