1 av 3
Över tusen personer födda under hela 1900-talet har velat medverka i den statliga vanvårdsutredningen. Arkivbild: Scanpix.
2 av 3
Antal kvinnor och män som har rapporterat viss vanvård. Källa: SOU 2009:99.
3 av 3
Göran Johansson

Dålig uppföljning får skuld för vanvård

Straffa politiker och tjänstemän som inte följer upp placeringar av omhändertagna barn, föreslår regeringens vanvårdsutredare.

Mer än hälften av dem som hittills har intervjuats i den statliga vanvårdsutredningen har utsatts för sexuella övergrepp på barnhem och i fosterfamiljer.

Nu föreslår regeringens utredare sanktioner mot de tjänstemän och politiker som inte tillräckligt väl följer upp omhändertagna barn.

Eivor Stavström tillbringade nästan hela sin barndom på barnhem och i fosterfamilj, där hon regelbundet utsattes för sexuella övergrepp.

– Jag var ju inget värd liksom. Jag var ju den där horungen och den skulle man behandla så

Vad har det betytt för dig att vara med och berätta om upplevelserna i utredningen?

– Det var jättetufft när man var där, men samtidigt känns det bra för att man tänker att man kanske kan hjälpa barnen i dag, att det inte får gå till så här som det har gjort, säger Eivor Stavström.

Över tusen personer har velat medverka i den statliga vanvårdsutredningen för att de tycker att de har blivit vanvårdade på till exempel fosterhem och barnhem.

Det är personer födda från början av förra seklet till och med 1980-talet som intervjuas. I dag presenteras resultatet av de första drygt 400 intervjuerna.

Över hälften av dem berättar om att de har blivit utsatta för sexuella övergrepp, tre fjärdedelar har blivit slagna och vissa vittnar om ren tortyr, eller vad utredarna kallar "bisarr vanvård".

Det kan handla om att de har fått händerna skållade med kokande vatten, att de har tvingats äta upp sina egna spyor eller att de inte har fått sova eftersom fosterföräldern har stuckit nålar i dem om de somnade.

De lagar och regler som styrt placering och tillsyn av omhändertagna barn har det egentligen inte varit något större fel på tycker regeringens utredare, Göran Johansson.

Problemet är att de som har utfört barnavården och kommunerna som skulle kontrollera till exempel fosterhem och barnhem inte har följt lagen.

– Därför föreslår jag också sanktioner mot dem som bryter mot säkerheten för samhällsvårdade barn. Det gäller både tjänstemän och den politiskt ansvariga ledningen, säger utredare Göran Johansson.

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista