1 av 2
Det isländska räddningsällskapet har anlänt och ska försöka hitta överlevande. Foto: ICE-SAR
2 av 2
Klicka för grafik.
haiti-katastrofen

Hjälparbetarna kämpar mot klockan

I Haiti kommer kommer fler och fler internationella hjälparbetare in nu i kaoset efter jordbävningen. De tre första dygnen är det viktigaste att försöka rädda liv, sen rinner tiden ut. Och snart har det gått två dygn sedan jordbävningen.

Laurus Björnsson på det isländska räddningssällskapet berättar hur han och hans kollegor ska börja arbeta med att gräva fram tre överlevande som är fastklämda i huset Carribbean Market.

Vid kollapsade byggnader i Port-au-Prince går människor vilset runt och lyssnar efter överlevande. De har framförallt fått gräva med händerna eftersom få professionella räddningsarbetare synts till. Men nu landar alltfler internationella team.

De tre första dygnen är viktigast för att hinna rädda överlevande och nu är det en kamp mot klockan säger en taleskvinna från FN. Två dygn har snart gått, lukten av döda kroppar sprider sig. Många kroppar ligger uppradade på trottoarer. Människor har täckt över dem med lakan och enkla träkors av respekt.

Men färska tv-bilder visar hur överlevande räddas. En man gör en segergest efter att ha dragits ut ur FN-byggnaden, han ser ut att må bra och kan gå själv.

Det fortfarande är mycket svårt att få en överblick hur mycket som förstörts och hur många som dött. Dödssiffran pendlar mellan 50 000 och 100 000. 3 miljoner människor kan vara drabbade.

Sent i går kväll landade räddningsarbetare från det isländska räddningsällskapet i Port-au-Prince och att döma av vad de såg när de kom är det en mycket stor katastrof, berättar Laurus Björnsson.

De 36 isländska räddningsarbetarna tog sig först till området kring presidentpalatset för att där kunna sätta upp sitt räddningskontor. Men förrödelsen var allt för omfattande så de fortsatte till den stora idrottsarenan mitt i stan. Men även där var det fullt med skadade människor som väntade på hjälp.

Islänningarna har med sig avvancerad teknisk utrustning för att se om det finns överlevande kvar, berättar Dagbjartur Brynjarsson som är det isländska räddningslagets sambandsman.

– Vi använder bland annat ljudutrustning som vi sätter på husen och lyssnar efter överlevande. Man kan till och med höra andedräkten och på så sätt lokalisera dem. Vi har också videokameror som kan skickas in i huset. 

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Haiti-katastrofen

Fredag 15 januari 04:00
Röda korset på plats i Haiti

Fredag 15 januari 03:29
Desperat väntan på hjälp

Torsdag 14 januari 22:00
Svårt att nå fram till de drabbade

Torsdag 14 januari 16:01
Hjälparbetarna kämpar mot klockan

Torsdag 14 januari 12:26
Läget i ett kritiskt skede

Torsdag 14 januari 06:40
Omfattningen är ofattbar

Onsdag 13 januari 18:46
"Hundra tusen kan ha dött"

Onsdag 13 januari 11:46
Haiti drabbat av katastrof

Tisdag 12 januari 23:15
Flera rapporter om skalv

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista