Konsekvenserna av bekämpningsmedlet är oklara.

Kritik mot godkännande av myggift

Inte många tänker på mygg just nu, men snart väntas Kemikalieinspektionen ta ställning till ett produktgodkännande av det biologiska bekämpningsmedel, som har använts på dispens de senaste åren vid nedre Dalälven.

Men flera remissinstanser är mycket kritiska till det underlag, som Kemikalieinspektionen har presenterat, bland andra Naturvårdsverket där Emma Colleen har arbetat med verkets yttrande.

–  Vi tycker att man bör vara lite försiktig eftersom vi fortfarande vet för lite om bekämpningsmedlets långsiktiga effekter på hälsa och ekosystem.

Flera länsstyrelser och kommuner i nedre Dalälvsområdet är positiva till ett produktgodkännande.

I höstas gjordes en oberoende utvärdering av myggbekämpningen de senaste åren av professor Christer Nilsson. Han sa att det inte går att dra några slutsatser om eventuella negativa ekologiska långtidseffekter av de uppföljningar som gjorts hittills. 

Kersti Gustafsson handlägger frågan på Kemi och anser att riskerna är små.

– Vi bedömer att riskerna för hälsa och miljö är acceptabla.

Det finns ingen bedömning av eventuella långsiktiga miljökonsekvenser av det här. Varför det?

– Därför att det är väldigt svåra undersökningar att göra. Man har försökt både i USA och Sverige att ta reda på sådana effekter. Resultaten är inte entydiga.

ArtDatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet anser att man på det här stadiet inte kan ge ett produktgodkännande av det här biologiska bekämpningsmedlet, som bygger på den speciella Bti-bakterien. 

– Vi tycker att innan man tar ett beslut om produktgodkännande så måste det göras på ett seriöst sätt där man transparent lägger fram det underlag som finns kring ekologiska konsekvenser. Det underlaget finns inte med i den här beredningen i den här remissen, säger Jan Terstad, programchef för Naturtyper på ArtDatabanken.

Underlaget från Kemikalieinspektionen är för dåligt, anser flera remissinstanser. Därför bör ärendet kompletteras och gå ut i en ny bred remiss, säger Emma Colleen på Naturvårdsverket och Jan Terstad på ArtDatabanken.

– Det handlar om att användningen kan ske i hela Sverige och det är angeläget att man remitterar till dem som är berörda, eftersom den här användningen också kommer att påverka flera av våra svenska miljömål, säger Emma Colleen.

– Vår slutsats är att det blir bakläxa och att man får återkomma och återremittera det här när tiden är mogen för det, säger Jan Terstad.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista