Borg pratade Island i Storbritannien

Finansminister Anders Borg diskuterade den finansiella krisen på Island i dag när han var i London och träffade den brittiske finansministern Alistair Darling.

De tuffa brittiska återbetalningskraven av den kollapsade isländska banken Icesaves skulder gjorde att Islands president krävde att frågan ska avgöras i en folkomröstning.

– Jag har understrukit för Storbritannien att det är centralt för oss att man gemensamt, både i IMF-sammanhang och inom EU, är beredda att stötta islänningarna. Samtidigt är det så att de nordiska länderna är överens om att det bygger på att islänningarna fullgör sina internationella åtaganden, säger Anders Borg.

Ja, Anders Borg ville inte säga om han och den brittiske finansministern kommit fram till något konkret i dag.

Och de åtaganden som han pratade om är att Island måste ersätta Storbritannien och Holland för de 40 miljarder kronor som ländernas sparare förlorade i Icesaves konkurs.

En avbetalningsplan förhandlades fram. En plan som antogs av Islands regering och parlament, men efter fokliga protester valde presidenten att säga nej och kräva folkomröstning och då väntas islänningarna säga nej.

Följden kan bli att internationella mångmiljardlån till Island för att ta sig ur krisen fryser inne.

En enkät som Ekot berättade om i går visar att islänningarna just nu tycker illa om svenska regeringen och uppfattar ett det är den som går i bräschen för att stoppa lånen. Anders Borg har ingen förståelse för den kritiken.

– Vi har stöttat dem så långt det går. Jag kan påpeka att de bilaterala bidrag vi gör till Island och Lettland är de enda bilaterala bidragen man har i de här olika IMF-programmen, säger Anders Borg.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".