BYD:s elbil

Kinesiska BYD vill sälja bilar i USA

På den internationella bilmässan i Detroit gör kinesiska biltillverkare försök att slå sig in på den amerikanska marknaden. Kina är numera världens största billand sett till antal sålda bilar, och nu satsar kinesiska tillverkare på att också nå framgångar i USA.

– Jag hoppas att folk är glada över att se kinesiska bilar här i USA, säger Paul Lin, talesperson för kinesiska biltillverkaren BYD som står för "Build Your Dreams"

Jag träffar Lin på bilmässan i Detroit där han visar en blankputsad beige fyradörrars elbil och försäkrar att den här modellen ska bli den första kinesiska bil som ska säljas i USA, med start mot slutet av 2010.

– Vi utvecklas snabbt. BYD tillverkar såväl bensindrivna bilar som hybrider och elbilar och sålde 400 000 fordon förra året, i år är målet det dubbla.

Det är inte första gången kinesiska tillverkare tar sikte på den amerikanska marknaden, hittills har ett av problemen varit distributionen. Men nu är tiden mogen, hävdar BYD, som också har finansiellt stöd av amerikanska miljardären Warren Buffet som äger en tiondel av bolaget. Och målen är högt ställda.

– Vårt mål är att bli största biltillverkaren i Kina år 2015 och störst i världen 2025, säger Paul Lin.

Ginna Lindberg, Detroit
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".