Obama med ministrar lovar Haitis folk sitt stöd. Foto: Charles Dharapak/Scanpix.

USA lovar att ge Haitis folk sitt stöd

USA ska skicka flera krigsfartyg och ett sjukhusfartyg för att hjälpa till med räddningsarbetet efter den stora jordbävningen på Haiti. President Barack Obama berättade om de amerikanska insatserna i ett tv-tal tidigare på torsdagskvällen.

– Situationen på Haiti ska vara flera amerikanska regeringsdepartements topprioritet just nu. Det här är en situation som kräver amerikanskt ledarskap, sade president Obama i Vita Huset, flankerad av flera av sina viktigaste ministrar.

Även om USA redan tidigare utlovat mycket hjälp till Haiti så har det redan börjat gnissla lite om varför det tar tid att få fram till exempel räddningsarbetare. Men presidenten sade att man måste vara beredd på att det kan ta lite tid innan allt är på plats.

Men redan nu finns ett kustbevakningsfartyg på plats och flera räddningsteam. USA skickar nu också ytterligare krigsfartyg med helikopterkapacitet, ett stort flytande sjukhus och en brigad marinkårssoldater för att hjälpa till i räddningsarbetet.

De första soldaterna kommer att anlända i kväll, och fler väntas anlända i morgon. USA frigör också ytterligare 100 miljoner dollar för hjälparbetet.

Enligt uppgifter i amerikanska medier har president Obama också bett den förre presidenten George Bush att hjälpa till i försöken att få fram internationell hjälp till Haiti. Obama lovade till slut haitierna att de inte skulle bli övergivna.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".