Den kalla vintern har lockat svenskarna ut i skidspåret. Foto: Arno Balzarini/Scanpix.

Skidfebern har tömt sportbutikerna

Den snörika vintern har lockat många ut i skidspåren. Det märker sportbutikerna av där efterfrågan på längdskidor är stor just nu, vilket innebär att det är mycket svårt att få tag i skidutrustning.

– Längdåkning är den stora hiten den här vintern. Det är ingen tvekan om det. Vi försöker ta fram skidor, pjäxor och bindningar men det börjar ta slut hos leverantörerna också, så snart är det slut. Till och med vallor börjar ta slut och det har jag aldrig varit med om förut, säger Leif Ilshagen, försäljare på en av Norrköpings sportaffärer.

Den snörika och kalla vintern har lockat svenskarna ut i skidspåren. Affärerna har i princip sålt slut på sina lager av både skidor, stavar, pjäxor och bindningar och letar nu med ljus och lykta efter utrustning för att kunna matcha den efterfrågan som finns i dag.

Det blir inte bättre av att övriga Europa också har haft vinterväder med många skidsugna där som köpt ny utrustning.

Problemet är att varken leverantörerna eller säljarna har rustat sig för en riktig vinter utan gått på tidigare erfarenheter, säger Erik Wilen som jobbar på Stadium.

– Under de senaste vintrarna som varit något sämre har både leverantörerna och vi som butiker minskat våra ordrar och därför har de minskat sin produktion. De har inte heller vågat ta samma risk som förr i tiden, säger han.

Även begagnatmarknaden har märkt av skidfebern.

– Under årets två första veckor har vi haft en väldigt stor efterfrågan på längdskidor om man jämför med föregående år. Det har gjorts över 200 000 sökningar på längdskidor. Föregående år hade vi cirka 50 000 sökningar på längdskidor, säger Anna Björklund, marknadschef på Blocket. 

– Så det är stor efterfrågan och utbudet är ganska knapert än så länge. De här längdskidorna säljs väldigt fort.

De fina möjligheterna att åka skidor den här säsongen har fått fler att vilja tävla. Vasaloppsarrangörerna tror på en rekordsäsong, jämfört med samma tidpunkt förra året har man nämligen fått in 5 000 fler anmälningar till tävlingarna.

I dag importeras i stort sett alla motionsskidor från Europa. Den svenska skidtillverkaren Edsbyn har sedan många år tillbaka lagt ned sin produktion av skidor. Här gör man trämöbler i dag men skidorna är eftertraktade berättar vd:n Josef Höbenreich.

– Många ringer hit och frågar om de kan köpa skidor av oss. De får inte tag i skidor ute på marknaden så de frågar vart de ska vända sig för att få tag på skidor.

Hur många är det som hört av sig under den här säsongen?

– Det började redan före jul, det ringer väl någon varje dag. Det är faktiskt rätt roligt.

Är det inte läge för er att sätta i gång och tillverka igen?

– Det skulle man kunna tycka, men vart tionde år så är Sveriges rike snötäckt och de andra nio åren är det svårt att sälja skidor. Man kan inte bygga upp en verksamhet på det.

Lisen Elowson Tosting
Lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista