1 av 2
2 av 2
Karin Blomgren. Foto: Tove Svenonius/SR.

Anmälningar om barnmisshandel blir fler

Rekordmånga brott polisanmäldes förra året. Det visar nya siffror från Brottsförebyggande rådet Brå i dag. Bland de brott som ökar finns misshandel mot barn.

Under 2009 polisanmäldes 19 000 fall av misshandel mot barn. Det är oroande, tycker Karin Blomgren på Rädda Barnen.

– Som sagt, det är oroande siffror. Det är något som man måste komma till rätta med att det ser ut som det gör i dag, säger Karin Blomgren.

Barnaga har varit förbjudet i Sverige i drygt 30 år men anmälningarna om misshandel mot barn ökar.

Siffror från Brottsförebyggande rådet Brå visar att 19 000 fall av misshandel mot barn under 18 år kom in till polisen under förra året. Det är en ökning med elva procent jämfört med året innan, och under 2000-talet har anmälningarna ökat för varje år.

Brå:s siffror gäller anmälda brott, och det är osäkert om misshandelsfallen verkligen har blivit fler eller om ökningen beror på att skolorna till exempel blivit bättre på att anmäla misstänkt misshandel.

Men det finns tecken som gör att man kan misstänka att misshandelsfallen faktiskt ökar, säger Karin Blomgren på Rädda Barnen. Det finns riskfaktorer när det gäller barnmisshandel, och de riskerna kan öka nu under en lågkonjunktur:

– Man kan ju ge exempel på faktorer: fattigdom, ekonomisk stress, våld mellan föräldrarna. Det ökar risken att barn utsätts för våld i hemmet.

Att man inte får slå barn känner de flesta barn till tror Karin Blomgren på Rädda barnen. Men det stora problemet är kanske att utsatta barn inte vet vart de ska vända sig för att få hjälp.

– Och att det fortfarande är ett tabubelagt ämne för barn. Det här dold utsatthet som barnet håller för sig själv.

Det är ingenting man pratar om?

– Nej, säger Karin Blomgren, Rädda Barnen.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista