Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Rejäl återhämtning för pensionsspararna

2009 var ett bra år för PPM-spararna som fick se en ordentlig värdestegring – på i genomsnitt nästan 35 procent.

Det här innebär att fjolåret är det hittills bästa året för spararna inom premiepensionssystemet sedan starten 2001. Och förklaringen är förstås den kraftiga uppgången på världens börser, där till exempel Stockholmsbörsen förra året steg med 47 procent.

Därmed putsas också den genomsnittliga årliga värdeförändringen rejält sedan startåret 2001 till 3,2 procent. För ett år sedan låg den årliga värdeförändringen i snitt på minus en procent.

Men man ska komma ihåg är det handlar om genomsnittssiffror. Det finns sparare som haft en betydligt bättre utveckling, och de som haft en sämre resa.

En tillbakablick över utvecklingen sedan 2001 illustrerar också vilken berg-och-dalbana som pensionsspararna varit med om. De första två åren rasade värdet på fonderna, för att sedan följas av fem år med värdestegring. Sedan kom raset på 34,5 procent 2008 och sedan kom en kraftig återhämtning under det goda börsåret 2009.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".