Dyrare el att vänta i Sydsverige

Från och med nästa år får Sydsveriges elkonsumenter dyrare el och det beror på stängningen av Barsebäck.

Det produceras för lite el i Sydsverige och eftersom möjligheterna att skicka el från norr till söder är begränsade så kommer elkonsumenterna i Sydsverige från och med nästa år betala mer för elen.

Tanken är att det ska bli attraktivare att bygga nya kraftverk i Sydsverige.

– Prissignalerna till marknadens aktörer blir naturligtvis sådana att det är relativt mer intressant att etablera vindkraftproduktion i syd än i nord. Det är relativt sett billigare att etablera elslukande produktion, industriell verksamhet, i norr än i söder, säger Mikael Odenberg, generaldirektör för Svenska kraftnät.

Bakgrunden är att Svenska kraftnät ibland tvingats prioritera sydsvenska elkunder framför export till Danmark, berättar Mikael Odenberg.

– Det finns situationer när överföringskapaciteten i svenska transmissionsnätet inte räcker för att föra ned tillräckligt mycket el för att möta efterfrågan i Sydsverige. För att hantera det och upprätthålla driftsäkerheten i stamnätet så reduceras den kapacitet som tilldelas exportförbindelserna.

Danmark har därför klagat hos EU-kommissionen och fått gehör. Det gör att Sverige nu ska delas in i fyra olika prisområden, dyrast el i söder, billigast i norr.

– Det kommer ytterst att avgöras av EU-kommissionen, vi räknar med att de kommer att ta beslut i mars. Stalltipset är under andra halvåret 2011.

Hade det här problemet uppstått om Barsebäck hade varit kvar?

– Problemet hade i vart fall varit mindre.

Sven Börjesson
sven.borjesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".