WEF varnar för ny ekonomisk kris

Den största risken som världen står inför just nu är att marknaden för fastigheter och andra tillgångar kollapsar. Det skulle driva fram en ny kris i världsekonomin.

 Det skriver organisationen World Economic Forum i sin årliga rapport om risker för världens befolkning.

– Det som är speciellt i år är att världen befinner sig i en sårbar situation som kan innebära att det blir mycket svårare att hantera nya kriser, säger Sheana Tambourgi, chef för det nätverk som varje år tar fram en analys av vilka risker världen står inför.

Årets analys är ingen munter läsning. Den största risken är att marknaderna för fastigheter och andra tillgångar ska kollapsa och driva fram en ny global kris.

Orsaken är de enorma stimulanspaket som vräkts ut av de flesta länder i världen, för att hålla de sviktande ekonomierna under armarna. Plus att räntorna hålls låga, också för att bekämpa krisen.

Sammantaget innebär det att det finns massor av pengar att låna till väldigt låg kostnad och det uppmuntrar till ny spekulation.

Priserna på bostäder har fallit kraftigt i de flesta länder. Så det är priserna på kommersiella fastigheter som oroar rapportskrivarna. De pekar på fastighetskraschen i Dubai som ett varnande exempel.

Belåningsgraden på kommersiella fastigheter är hög och en stor del av de lånen ska förnyas år 2011 och framåt och då kan en ny finanschock komma, enligt rapporten.

Den här risken kopplas intimt ihop med en annan grundläggande risk -  att många länder har dragit på sig en statlig skuldbörda som kan bli svår eller omöjlig att upprätthålla.

Det riskerar att driva fram chockhöjda räntor som i sin tur driver på en fastighetskris skriver författarna och pekar särskilt ut Kina som ett land som riskerar ett bakslag efter sina ekonomiska räddningsmanövrar.

Staffan Sonning
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".