Jean-Claude Trichet:

"Varje euroland måste ta eget ansvar"

Styrräntan inom euroområdet förblir oförändrad, en procent. Det beslöt den Europeiska centralbanken, ECB, vid sitt möte i Frankfurt i dag.

Bankens chef Jean-Claude Trichet, uppmanade euroländernas regeringar att senast 2011 börja spara pengar igen.

Ambitiösa planer hur budgetunderskotten och upplåningen ska minska i euroländerna är alltså vad ECB-chefen Trichet kräver från medlemsländerna.

Den här konsolideringen, sluta gasa och börja bromsa, måste inledas nästa år annars hotar högre räntor som i sig kan bli en ny belastning för ländernas ekonomier.

Under den ekonomiska krisen har en rad EU-länder, både inom och utom euron, lånat så mycket att de numera bryter mot EU:s regler.

Greklands nyupplåning är fyra gånger högre än vad EU tillåter. Men också EU:s och euroområdets största medlem, Tyskland, har just passerat EU-gränsen för tillåten upplåning och kommer att göra sig allt mer beroende av lånta pengar under 2010.

Tysklands beroende av nya lån fördubblas i år jämfört med i fjol. Ändå diskuterar den nya tyska regeringen sänkta skatter, vilket ytterligare skulle öka statens underskott.

Jean-Claude Trichet nämnde aldrig Tyskland på ECB:s presskonferens i Frankfurt am Main i dag, men maningen till tyskarna var ändå nog så tydlig.

– Skattesänkningar bör bara övervägas när medlemsländerna har ekonomiskt manöverutrymme.

ECB kommer att fortsätta med sina generösa lån till banker i medlemsländerna tills vidare. Ekonomer som citeras i tyska medier tror att de här lånen som ska garantera krediter för näringslivet finns kvar åtminstone fram till halvårsskiftet.

Trichet fick också en fråga om det kunde bli aktuellt att Grekland, med sina akuta ekonomiska problem, skulle tvingas lämna euron. En absurd tanke, var hans svar. Men han sa också att grekerna inte får kalkylera med att EU ingriper och tar över landets skulder. Varje medlemsland måste ta ansvar för sitt eget hushåll, var hans budskap.

Per  Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".