Amerikanska banker ska betala tillbaka

I dag presenterar USA:s president Barack Obama fler detaljer om den skatt som den amerikanska regeringen tänker ta ut av de största bankerna.

Planerna på att ta ut den här skatten, eller avgiften som Vita huset hellre säger, eftersom skatt är ett så belastat ord i USA, läcktes ut för några dagar sen. Det handlar i grunden om att de amerikanska skattebetalarna ska få tillbaka alla de pengar som staten la ut på det räddningspaket för finansindustrin om 700 miljarder dollar som den förra regeringen beslutade om hösten 2008.

"Mitt mål är att få tillbaka varenda litet öre som det amerikanska folket har lagt ut" säger president Obama.

Som Ekonomiekot berättade häromdagen kommer förslaget att finnas med i den budget som presidenten lägger fram inför kongressen i nästa månad och måste alltså godkännas av kongressen för att träda ikraft.

Ett 50-tal av de största bankerna i USA kommer att bli utsatta för skatten. 35 av dem är amerikanska medan resten är utländska banker och finansinstitut med stor verksamhet i USA. Skatten ska beräknas på företagens balansräkningar och kommer vara på 0.15 procent av dessa.

Den ska tas ut under tio års tid och på det sättet beräknas staten få in 90 miljarder dollar. Men man kan tänka sig att förlänga det hela så att verkligen alla utgifter betalas tillbaka. De 50-tal företag som nu får betala kommer att få göra så även om flera av dem redan betalat tillbaka de räddningspengar de fick.

Den amerikanska bilindustrin kommer dock undantas från skatten, trots att regeringen lagt ut väldigt mycket för att rädda även den. Mindre banker runt om i USA som också åtnjöt pengar från staten under krisen är också undantagna.

Bankindustrin har varit rätt så tystlåten om regeringens planer. Men åsikter har hörts om att det här kommer att göra bankerna mindre villiga att låna ut pengar och att bankerna kommer ta ut skatten på kunderna genom högre kundavgifter.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".