Snart kanske ditt vin kommer från grannens gård. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Gårdsförsäljning av alkohol ska utredas

Regeringen tänker nu utreda om lantbrukare ska få sälja egenproducerat vin och öl på sina gårdar, erfar Ekot. Regeringspartierna har varit oeniga i frågan men nu ska en utredning se om det kan tillåtas utan att det svenska alkoholmonopolet hotas.

Regeringen kommer i dag att presentera flera alkoholpolitiska förslag, erfar Ekot.

Ett gäller gårdsförsäljning av alkohol som Centerpartiet och Folkpartiet vill ha, men som exempelvis Kristdemokraten och folkhälsoministern Maria Larsson sagt nej till.

För att lösa motsättningarna ska nu frågan utredas och enligt förespråkare har inte tidigare utredningar tittat tillräckligt noggrant på problemet.

Genom att tillsätta en utredning så kan också regeringspartierna skjuta frågan över valet och slippa bråk fram till dess.

En avgörande punkt är om gårdsförsäljningen skulle hota det svenska undantaget från EU:s konkurrensregler som möjliggör Systembolagets monopol.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson har tidigare förespråkat en finsk modell där gårdarna som säljer alkohol blir en form av filialer till Systembolaget.

Troligen kommer regeringen i dag också föreslå enklare regler för exempelvis sushirestauranger som vill sälja alkohol. Kraven på hur maten ska tillagas kommer helt enkelt inte vara lika strikta, vilket gör att fler matställen kan få möjlighet att servera en öl eller ett glas vin.

I debatten har det tidigare funnits krav på att begränsa öppettiderna för de restauranger som har öppet längst, fram till klockan 05 på morgonen, men de reglerna lär inte ändras nu.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".