Kontrollerad Bilverkstad gör stickprover i verkstäder. Foto: KBV

Svårare att hitta seriösa bilverkstäder

Från den 1 juli avskaffas monopolet på bilbesiktningar. Det innebär troligen också att det blir svårare för konsumenter att veta vilka bilverkstäder som är seriösa, befarar Konsumentverket, eftersom Kontrollerad Bilverkstad troligen läggs ner.

Lucas Panagiotis har en kontrollerad bilverkstad i Solna utanför Stockholm.

– De går igenom det vi har åtgärdat och ser om vi verkligen gjort det vi åtagit oss gentemot kunden att göra.

En eller ett par gånger i veckan kommer oanmälda inspektörer från Kontrollerad Bilverkstad för att göra stickprov på Lucas Panagiotis verkstad.

Kontrollerad Bilverkstad, KBV, bildades 1995, när branschen hade dåligt rykte och fungerar enligt aktörerna som en slags självsanering. Verkstäderna betalar själva för kontrollerna och Lucas Panagiotis gillar dem.

– Det sätter ribban väldigt högt. Man slipper att kunden kommer tillbaka och klagar.

Kontrollerad Bilverkstad ägs av Bil Sweden, Motorbranschens riksförbund och Svensk Bensinhandel. Men själva stickprovskontrollerna genomförs av Bilprovningen, som också sitter i styrelsen för Kontrollerad Bilverkstad.

När bilbesiktningen nu avregleras kan Bilprovningen inte genomföra de kontroller som görs i dag, eftersom besiktningsföretagen måste vara oberoende.

Vilhelm Nordenanckar, enhetschef på Konsumentverket och styrelseledamot i KBV, säger att det blir svårare för konsumenterna att välja rätt verkstad om KBV försvinner.

– Ja, det vill jag påstå. Det blir mycket större osäkerhet om man nu inte kan ersätta det med någonting annat, men då blir det ju de egna kedjorna som kontrollerar sig själva.

– Erfarenhetsmässigt vet man att de inte har samma förtroende som ett mer eller mindre neutralt organ som utför de här proverna.

Bilprovningen undersöker nu om man ska ansöka om att både få utföra kontroller för KBV och besiktningsverksamhet. Någon gång i vår kommer sedan statliga Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, att avgöra frågan.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".