Yar'Adua kan vara på bättringsvägen.

Maktkamp kring Nigerias president

I Nigeria är ovissheten stor kring landets president som sedan sju veckor tillbaka vårdas på sjukhus i Saudiarabien. Nu sägs det att presidenten kommer att skrivas ut inom kort, men samtidigt har folk blivit all mer tvivlande på att han verkligen är kapabel att styra landet.

I veckan har det hållits demonstrationer och en domstol har beslutat att vicepresidenten kan ta över presidenten uppgifter.

En federal domstol har beslutat att vicepresident Goodluck Jonathan kan ta över presidentens uppgifter, men inte agera som president. Det motsägelsefulla beslutet har bara ökat ovissheten om vem som egentligen styr Afrikas folkrikaste land med 150 miljoner invånare.

I veckan hölls en fredlig demonstration i huvudstaden Abuja, ledd av nobelpristagaren i litteratur, Wole Soyinka.

Demonstranterna krävde att få veta mer om Yar'Aduas hälsotillstånd och att vicepresidenten ska ges fulla maktbefogenheter.

Fler demonstrationer väntas, för trots att presidenten lät sig intervjuas från sjuksängen i veckan och försäkrade att han är på bättringsvägen - så har de orden inte övertygat. Hans röst lät alltför bräcklig.

Landets parlament har beslutat att skicka en delegation till Saudiarabien för att få en uppfattning om presidentens tillstånd. Förutom hjärtsjukdomen så lider den 58-årige Umaru Yar'Adua också av en njursjukdom.

Att landet är utan president påverkar en rad beslutsfrågor liksom den betydelsefulla vapenvilan i det oroliga Nigerdeltat, där Yar'Adua har spelat en central roll.

I Nigeria ska varannan president vara muslim och varannan kristen. Vissa bedömare varnar för att en konflikt kan uppstå om den kristne Jonathan tar över presidentskapet från muslimen Yar'Adua.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista