"Oerhört viktigt med rent vatten"

Första hjälpen och rent vatten är de mest akuta behoven för haitierna, säger Maud Fröberg på Internationella Röda Korset. Hon är själv på väg till katastrofområdet.

Maud Fröberg är kommunikationschef på Internationella Röda kors- och Röda halvmåne-federationen på FN i New York.

– Det som är viktigast just nu är att rädda alla överlevande. Efterforskningar och att dra fram folk ur rasmassorna är det viktigaste och då behövs första hjälpen i det avseendet. Men det är också oerhört viktigt med rent vatten och det gäller även när vi ska sätta upp sjukhus där man ska ta hand om sårade och skadade.

– Basbehoven är alltså första hjälpen, rent vatten, mat, tak över huvudet och medicin.

Hjälparbetare på Haiti för en kamp mot klockan för att hitta överlevande i rasmassorna efter jordbävningen. Möjligheten att överleva minskar hela tiden, 72 timmar brukar nämnas som en gräns då chansen att överleva under rasmassorna minskat drastiskt.

Röda korset har bland annat skickat fältsjukhus och mobila vattenreningsanläggningar till Haiti, men det kommer att ta mer än ett dygn för att få allt på plats.

Maud Fröberg säger att de första hjälparbetarna är de som själva har drabbats.

– Jag har jobbat i fler jordbävningar tidigare och det här traumat man genomlevt, man kanske inte bara är skadad eller har förlorat familj utan hela ens liv har rasat och man vet inte var anhöriga är. Samtidigt så är det de som är först på plats. Det är människorna som är drabbade som är de främsta första hjälparna och det får vi aldrig glömma.

Trots att Haiti är ett av världens fattigaste länder så tror Maud Fröberg att man kommer att kunna bygga upp Haiti igen.

– Vi ska minnas att det finns jordbävningsstäder som har  byggts upp.Vi kan ta japanska Kobe som exempel, men där tog det tio år efter skalvet. Jag har själv jobbat i tsunamidrabbade Indonesien och även varit i Indien och Iran efter jordbävningar.

– Det finns inget tvivel om att det kommer att ta tid att bygga upp Haiti, men självfallet måste vi stå bakom haitierna och det måste finnas en tro framåt.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Haiti-katastrofen

Fredag 15 januari 04:00
Röda korset på plats i Haiti

Fredag 15 januari 03:29
Desperat väntan på hjälp

Torsdag 14 januari 22:00
Svårt att nå fram till de drabbade

Torsdag 14 januari 16:01
Hjälparbetarna kämpar mot klockan

Torsdag 14 januari 12:26
Läget i ett kritiskt skede

Torsdag 14 januari 06:40
Omfattningen är ofattbar

Onsdag 13 januari 18:46
"Hundra tusen kan ha dött"

Onsdag 13 januari 11:46
Haiti drabbat av katastrof

Tisdag 12 januari 23:15
Flera rapporter om skalv

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".