Fortfarande grävs människor levande ur husen. Foto: Scanpix
Jordbävningen i Haiti

Tusentals väntar fortfarande på hjälp

Uppdaterad: 06:00
Räddningsarbetet i Haiti går nu in på sitt tredje dygn efter den kraftiga jordbävningen. Tusentals människor väntar på hjälp för att kunna gräva fram anhöriga som finns bland rasmassorna, men alltersom tiden går minskar hoppet om att hitta överlevande.

Samtidigt har myndigheterna börjat begrava de döda i massgravar för att få bort kropparna från gatorna så att inte sjukdomar sprids.

Räddningsteam och andra hjälparbetare från ett 30-tal länder är nu enligt uppgifter från det amerikanska utrikesdepartementet antingen på plats i eller på väg till Haiti för att hjälpa till i det svåra räddningsarbetet.

Från medier på plats i Haiti kommer dramatiska rapporter om att människor fortfarande grävs fram levande ur de raserade husen, men allt eftersom tiden går blir det svårare och svårare att överleva.

Många svårt skadade riskerar att dö om de inte får medicinsk hjälp inom ett eller par dygn, enligt expertis på plats.

– Majoriteten av patienterna har frakturer, öppna frakturer, skador på huvudet och flera har börjat få infektioner, berättar Liviu Verdrasco som arbetar för International Medical Corps för CNN.

Han är en av de utländska läkare som kommit till Haiti för att behandla överlevande.

Det råder stor brist på läkemedelsmaterial, mat och vatten och flera länder har nu skickat mobila sjukhus och USA har beordrat ett av sina militära sjukhusfartyg att bege sig till Haiti.

Haitis president René Préval säger till nyhetsbyrån Reuters att myndigheterna nu börjat begrava döda kroppar i enorma massgravar. 7 000 döda kroppar handlade det om i en av massgravarna, säger presidenten.

Att snabbt få undan döda kroppar är en viktig fråga för att inte sjukdomar ska spridas.

Och att rensa upp vägarna på alla typer av hinder är också en stor utmaning för att få ut hjälpen som nu börjar strömma in till Haiti i allt tätare takt.

Under de närmaste dygnet kommer också omkring 5 000 amerikanska soldater finnas på plats i Haiti, de kommer bland annat hjälpa FN:s fredstrupper att se till att ordningen upprätthålls.

Amerikansk personal har nu tagit över driften av flygplatsen i Port-au-Prince som nu ska vara öppen 24 timmar om dygnet. Ett av problemen är dock att flygplatsen är mycket liten och det börjar bli svårt att få plats med all hjälp som nu kommer in till det drabbade landet.

FN bekräftar nu att 36 av deras anställda i Haiti omkommit i jordbävningen och att upp mot 200 fortfarande saknas. Jordbävningen kan vara den dödligaste händelsen någonsin för en FN-insats.

En 35-årig estländare kunde dock i går befrias från fångenskapen i det raserade FN-högkvarteret och kunde gående ta sig från platsen och han sa till journalister att han mådde bra.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Haiti-katastrofen

Fredag 15 januari 04:00
Röda korset på plats i Haiti

Fredag 15 januari 03:29
Desperat väntan på hjälp

Torsdag 14 januari 22:00
Svårt att nå fram till de drabbade

Torsdag 14 januari 16:01
Hjälparbetarna kämpar mot klockan

Torsdag 14 januari 12:26
Läget i ett kritiskt skede

Torsdag 14 januari 06:40
Omfattningen är ofattbar

Onsdag 13 januari 18:46
"Hundra tusen kan ha dött"

Onsdag 13 januari 11:46
Haiti drabbat av katastrof

Tisdag 12 januari 23:15
Flera rapporter om skalv

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".