Julia Tymosjenko på ett valmöte. Foto: Fredrik Wadström/SR.

Hårda ord i valkampanjen i Ukraina

Den ukrainska presidentvalskampanjen är inne i sin slutspurt inför valet på söndag. Flera kandidater lägger lika mycket energi på att smutskasta motståndarna som på att föra fram sina egna argument.

– Jag kan inte tro att den som har det största opinionsstödet bara är en simpel fegis, sa Ukrainas premiärminister Julia Tymosjenko i går vid en tre timmar lång kombinerad presskonferens och tv-sänt valjippo.

Orden var riktade mot oppositionskandidaten Viktor Janukovitj som leder väljarundersökningarna men har vägrat att medverka i en direktsänd tv-debatt mot Tymosjenko.

Tidigare i veckan påstod Julia Tymosjenko, som också kandiderar till presidentposten, att anhängare till Viktor Janukovitj förbereder omfattande valfusk i östra Ukraina där han har sitt starkaste stöd.

Men smutskastningen sker åt många håll i den allt hätskare valkampanjen. Oleksander Tjernenko på oberoende "De ukrainska väljarnas kommitté" säger att politikerna istället för att föra en konstruktiv dialog anklagar varandra för olika former av valfusk.

Enligt Oleksander Tjernenko sjunker kandidaternas trovärdighet bland väljarna i takt med smutskastningen. Undersökningar visar att över 40 procent av de ukrainska väljarna tror att det kommer att fuskas i valet och att ytterligare 20 procent tror att fusk i mindre omfattning kommer att förekomma.

Flera kandidater har också uppmanat sina anhängare att protestera mot misstänkt valfusk efter söndagens val. Men en lokal domstol i huvudstaden Kiev har nu förbjudit alla massmöten på Maidan-torget där den orangea revolutionen tog fart för drygt fem år sedan.

Fredrik Wadström, Kiev
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".