Ett amerikanskt sökteam kommer till flygplatsen.

Hjälparbetare strömmar till Haiti

Uppdaterad: 08:20
På den lilla flygplatsen i Port-au-Prince har det blivit kö när alla hjälporganisationer kommer. Och det är dramatiska scener som utspelas när människor ska dras fram ur rasmassorna.

En hjälparbetare ropar in i bland spillrorna från hotell Montana och grävskopor lyfter upp kroppar på gatorna i Port- Au Prince, visar bilder från CNN.

Det är inte bara kaos på gator och bland raserade byggnader. Nu beskrivs också alltmer ett logistiskt kaos på flygplatsen utanför huvudstaden. Flygplan som kommer hit måste vänta i tre eller fyra timmar innan de kan landa.

Det fördröjer hjälparbetet och också evakueringen av människor från Haiti. Norske NRK-reportern Jan Espen Kruse berättar att mängder av amerikanska soldater finns på plats på flygplatsen för att försöka leda hjälparbetet. Flygledarna är till exempel amerikaner.

– Vi ser massor av amerikanska soldater här och de har praktiskt taget tagit kontroll över flygplatsen. Men det enorma hjälpbehovet är mer än vad USA också klarar, säger han.

Det saknas också flygplatsanställda. Att lasta och lasta av tar tid.

Svensken Andreas Holmgren, som arbetar för FN, känner ändå en viss lättnad över att fler kommer in i landet och hjälper till.

– Det känns oerhört skönt för oss som fanns här från början. Man kände det oerhörda ansvaret på sina axlar, att gör inte vi någonting så kommer de här människorna att gå under.

Nu är det natt och åter mörker och det är svårt att hitta någonstans att sova.

CNN visar hur haitier samlas och sjunger om att Gud är med människorna. Samtidigt är desperationen stor och situationen spänd eftersom så många inte får hjälp, berättar Jan Espen Kruse.

– Stora människomassor går bara omkring. De kan inte göra någonting och har ingenstans att få hjälp.

Även om tiden blir alltmer knapp att hitta överlevande så finns det hopp. Philipe Jean Renault berättar hur ett ett betongblock föll över honom. Hans arm och ben är brutna men han har överlevt.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Haiti-katastrofen

Fredag 15 januari 04:00
Röda korset på plats i Haiti

Fredag 15 januari 03:29
Desperat väntan på hjälp

Torsdag 14 januari 22:00
Svårt att nå fram till de drabbade

Torsdag 14 januari 16:01
Hjälparbetarna kämpar mot klockan

Torsdag 14 januari 12:26
Läget i ett kritiskt skede

Torsdag 14 januari 06:40
Omfattningen är ofattbar

Onsdag 13 januari 18:46
"Hundra tusen kan ha dött"

Onsdag 13 januari 11:46
Haiti drabbat av katastrof

Tisdag 12 januari 23:15
Flera rapporter om skalv

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".