Kärnkraftverken ska få ny ägandeform

Under våren räknar regeringen med att ha fått en överenskommelse om att bryta upp de stora elbolagens kritiserade samägande av svenska kärnkraftverk.

De tio reaktorerna ägs i dag nästan helt av eljättarna Eon, Vattenfall och Fortum i olika konstellationer. Statssekreterare Ola Alterå förstår de många kritiker som menar att samägandet hämmar konkurrensen.

– Det finns ett förtroendeproblem med att de tre stora aktörerna tillsammans äger kärnreaktorerna i olika konstellationer, att man samäger. Därmed finns risken, eller åtminstone misstanken, att man kan planera produktionen och påverka elpriset, säger han.

Ni räknar med att ha en lösning på plats före sommaren. Kan du ge någon bild av hur en sådan lösning kan se ut?

– I princip kan man föreställa sig att ett kraftbolag äger sina reaktorer, i Forsmark till exempel, och ett annat i Ringhals och ett tredje i Oskarshamn. Eller att man åtminstone kan dela upp reaktorerna mellan sig på de olika ställena. Det finns olika sätt för att ekvationen ska gå ut men det är naturligtvis inte en enkel förhandling, det handlar om stora värden och om äganderätter. Så processen bygger på att kraftbolagen konstruktivt vill medverka.

I november öppnade statsministern upp för en försäljning av delar av statliga Vattenfall. Hur finns sådant med som en del av den här lösningen?

– Inte direkt i den här förhandlingen. Det handlar om tre företag som sinsemellan ska nå en lösning. Däremot kan man behöva byta produktion mot pengar för att få ekvationen att gå ut.

Och en sådan betalning skulle den kunna vara i form av aktier i Vattenfall?

– Nej, det är inte sannolikt, särskilt som hela ekvationen går ut på att lösa upp samägande. Därmed är det svårt att se att samägande mellan koncernerna skulle vara lösningen.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".