En kanadensisk hjälparbetare vid en tillfällig klinik i Port-au-Prince. Foto: Lynne Sladky/Scanpix.
JORDBÄVNINGEN I HAITI

"En lukt av död över Port-au-Prince"

Två och ett halvt dygn har nu gått sedan den stora jordbävningen på några sekunder slog sönder den redan bräckliga tillvaron för invånarna i Port-au-Prince i Haiti. NRK:s reporter Jan Espen Kruse berättar om hur en hemsk lukt nu börjar lägga sig över staden.

Kropparna av de döda börjar nu staplas på varandra och i den värmen som råder här börjar liklukten nu kännas över stan, säger Jan Espen Kruse till den norska radion NRK.

Snart ljusnar det igen i Haiti och då börjar åter jakten för de som överlevt för att finna vatten mat, mediciner och sjukvård.

Flera av de reportrar och hjälparbetare som är på plats vittnar om att mycket lite av hjälpen når ut. Den isländske hjälparbetaren Gisli Olafsson berättar så här om situationen på den lilla flygplatsen.

– Det är mycket kaotiskt på flygplatsen och vad jag sett är det mest folk som kommer och inte så mycket mat,vatten och mediciner, säger Gisli Olafsson.

I takt med att det inte finns någon hjälp att få inne i Port-au-Prince så finns det tendenser till att folk börjar söka hjälp på annat håll, berättar Jan Espen Kruse.

– Ilskan mot att det inte finns hjälp för skadade och hungriga gör att människor nu börjar vandra mot gränsen till dominikanska republiken, säger Jan Espen Kruse.

Haiti är även under normala förhållanden ett mycket våldsamt samhälle och risken för att det blommar ut än mer nu är stor i den desperata kampen för att överleva, säger den isländske hjälparbetaren Gisli Olafsson.

– Vi har sett plundringar men fortfarande är de flesta inne i ett apatiskt tillstånd. Men ju längre det går utan att människor känner att dom får hjälp så ökar risken för att det blir mer våldsamt, säger Gisli Olafsson.

Den haitiske hiphopartisten Wyclef Jean, som själv hjälper till med att få bort kroppar från gatorna, varnar för att det snart kommer att bryta ut än mer kaos. Han uppmanar också regeringen att införa undantagstillstånd.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".