Haiti

Svenskar skänker rekordmycket till stöd

Efter den omfattande jordbävningskatastrofen i Haiti är viljan bland oss svenskar att skänka pengar nu stor.

Flera insamlingsorganisationer Ekot varit i kontakt med vittnar om ett mycket stort intresse för att hjälpa de drabbade.

– På två dagar har vi fått in två miljoner kronor. Människor reagerar blixtsnabbt. Vi skickade ut ett nyhetsbrev i går och man betalade in pengar direkt, säger Ingeborg Ekblom, informationschef på Unicef.

De fasansfulla bilderna på ett folk i nöd och ett hjälpbehov som beskriv som oändligt har fått oss att börja skänka pengar i en omfattning som hjälporganisationerna inte har upplevt sedan tsunamin i Sydostasien 2004.

– Läget trotsar all tidigare erfarenhet. Det är en nöd och det är ett umbärande som överskrider alla fantasier över hur illa något kan gå, säger Lennart Eriksson, verksamhetschef på Hoppets Stjärna.

En som redan innan katastrofen har valt att engagera sig för barnen i Haiti är Irene Danielsson från Jönköping. Hon är fadder till en fyraårig flicka, men vet fortfarande inte om flickan har överlevt jordbävningen.

– Jag väntar mig att de skriver hur det har gått, om hon har överlevt, om hon är skadad och om hon mår bra, säger Irene Danielsson.

Hur tror du att det är med henne?

– Jag kan inte svara på det tyvärr.

Pengarna strömmar nu in till hjälporganisationerna. Unicef hade fram tills i går fått in 2 miljoner kronor, Plan Sverige 2,2 miljoner och Röda korset lika mycket. Läkare utan gränser har samlat in 1,2 miljoner kronor.

Svenska kyrkan uppmanar nu församlingar runt om i landet att helgens kollekt ska gå till de drabbade i Haiti.

Trots att många insamlingsorganisationer beskriver viljan att skänka som stor är behovet ännu större och det kommer att behövas pengar under lång tid, säger Marika Hjelm Siegwald, som är kommunikationschef på Plan Sverige.

– Vi kommer under fortsatt lång tid ha ett stort behov av insamlingsmedel till Haiti för det är en av de största katastroferna i modern tid som vi upplever just nu, säger Marika Hjelm Siegwald.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

i samarbete med SR Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista