Aggressiva krav ersätter skräcken

Läget i Port-au-Prince blir efter hand mer osäkert, eftersom reaktionerna efter jordbävningen håller på att byta skepnad.

Rädslan och desperationen i Haiti börjar nu snabbt förvandlas till ilska och vrede och situationen i Port-au-Prince blir osäkrare.

Den internationella hjälpinsatsen har så sakteliga börjat komma igång - men hjälpen når knappast utanför flygfältet, inte till de drabbade vanliga människorna i Port-au-Prince och än mindre till småstäder och byar utanför huvudstaden, som man helt förlorat kontakten med.

Det mest akuta är nu vatten och mat till de överlevande, Hjälparbetare berättar att människorna slåss om vatten och börjar bli desperata och alltmer aggressiva. Det har hörts sporadisk skottlossning och det rapporteras om plundring, men ännu så länge inte i massomfattning.

FN-militären har uppmanat hjälporganisationerna att ha väpnad eskort på sina transporter, eftersom man befarar att de kan komma att angripas av törstande och hungriga människor. Det finns redan exempel på det.

De flesta hjälparbetare vågar av det skälet inte ge sig ut efter att det blivit mörkt, något som förstås ytterligare saktar ned räddningsoperationen. Just nu är det bara FN-styrkorna som ansvarar för ordningen ute på gatorna.

Den haitiska polisen har helt försvunnit och från regeringen har inte hörts ett ord, vilket i sig ökar missnöjet och vreden bland människorna.

USA har beslutat att skicka drygt 5 000 soldater till Haiti för att garantera säkerheten, men de kommer fram tidigast på måndag.

Fortfarande, mer än två dygn efter jordbävningen, finns det i stort sett inga tunga maskiner som kan lyfta upp nedfallna betongelement. I stället gräver människorna med bara händer eller med enkla verktyg för att få ut dem som sitter fast.

Tiden börjar också bli knapp för att behandla alla dem som överlevde jordbävningen, men som skadades.

Sjukvården är obefintlig och många av de skadade riskerar nu att dö i en andra våg så att dödssiffran kommer att stiga ytterligare.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".