EU-löfte om granskning av Nordstream

EU kommer inte att godkänna gasledningen Nordstream, om inte miljökrav uppfylls. Det sa Danmarks kandidat till EU-kommissionen Connie Hedegaard, när hon frågades ut i Europaparlamentet i dag.

EU inte kommer att godkänna gasledningen Nordstream, om inte miljökrav uppfylls. Det sa Danmarks kandidat till EU-kommissionen Connie Hedegaard, när hon frågades ut i Europaparlamentet i dag.

– Nu ska EU se till det samlade. Det ska bara godkännas om det lever upp till de miljökrav som finns, sa Connie Hedergaard.

Nordstream kommer inte att bli godkänt med mindre än att man lever upp till miljökraven, sa Hedegaard också.

Connie Hedegaard, som är tänkt att bli EU:s klimatkommissionär sa också, precis som känt är, att enskilda länder inte kan stoppa gasledningen om miljökraven inte är uppfyllda.

Den EU-granskning av Nordstream, som Hedergaard talade om här i Bryssel på förmiddagen, orsakar stor förvåning på det svenska regeringskansliet.

Ansvariga säger till Ekot att det här är inte någonting som EU har att göra med. Besluten är redan fattade. Sveriges beslut kom i november förra året.

Alla dokument med överenskommelser är redan klara och vad det anbelangar den svenska regeringen så är det bara för Nordstream att sätta igång och bygga.

Återstår att se vad den granskning den danska kommissionärskandidaten talade om i dag egentligen innebär. Allt under förutsättning att hon blir godkänd av Europaparlamentet.

Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".