Swedbank byter ut kritiserad ordförande

Uppdaterad: 17:01
Bankkoncernens Swedbanks styrelseordförande Carl Eric Stålberg byts ut, valberedningen föreslår istället KF-chefen Lars Idermark som ny styrelseordförande. Men Carl Eric Stålberg som lämnar sin post blir inte lottlös.

Det är med fördröjning och efter flera tidigare krav på att avgå som Stålberg nu lämnar banken.

Kritiken har tidigare gått ut på att han haft en tung del av ansvaret för att Swedbank alltför hårt satsat på att expandera bankens verksamhet i Baltikum och Ukraina. Något som gjort att banken drabbats och riskerar att fortsätta att drabbas av stora kreditförluster.

Att Carl Eric Stålberg får en fortsatt mångmiljonersättning från Swedbank är sedan tidigare uppgjort i ett avtal med banken. Enligt uppsägningsvillkoren i avtalet finns en rätt till ersättning under 2 år från det att han lämnar banken. Dock med förbehållet att ersättningen upphör vid 60 års ålder, någon som för Stålbergs del inträffar i januari 2011.

Det kan finnas flera skäl till att han lämnar banken omkring ett efter kritiken och förlusterna och rabaldret i samband med nyemissionerna i Swedbank. Ett kan vara att det tagit tid att hitta en efterträdare. 

Ett annat att bankens styrelse inte velat kröka rygg efter för kritik från utomstående.  För Stålberg del har tiden mellan kritik och avgång medfört att haft en högre inkomst än efter en omedelbar avgång.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista